Prati nas

Vrt

Sezona počinje

Uzgojite presadnice rajčica uz pomoć tehnike naklijavanja

Kad sjemenka izbaci korjenčić, vrijeme je za sadnju u ranije pripremljeni supstrat. Ako prilikom manipulacije naklijanim sjemenom ozlijedite klicu ili korijen, bacite tu sjemenku.

Objavljeno

|

Naklijavanje sjemena rajčice: Tehnika ubrzava uzgoj i jača presadnice. Prednost je odvajanje životno snažnih sjemenki. Isplativost razmotrite prije početka procesa. Potrebni su sjeme, vlažan papir, plastične vrećice.
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi su vrtlari posljednjih godina prihvatili tehniku naklijavanja sjemena rajčice prije sjetve, pri čemu tvrde da na taj način ubrzavaju uzgoj i proizvode jače presadnice. Mi pak smatramo da je glavna prednost ove metode odvajanje “ćoraka” od sjemenki koje imaju jaku životnu snagu i klijavost.

Uporište toj teoriji nudi i istraživanje koje je 1977. godine objavljeno u publikaciji Journal of Seed Technology, a koje dokazuje da sadnja naklijalog sjemena šparoge, mrkve, celera, luka, paprike i rajčice skraćuje vrijeme od sjetve do nicanja napola. Također, nakon 30 dana sve su vrste, osim luka, imale veći udio suhe tvari.

No prije nego što se upustite u naklijavanje sjemena rajčice, postavite si pitanje isplativosti ovoga postupka. Je li vam doista nužno ubrzavati nicanje rajčice i jeste li u računicu uvrstili vrijeme potrebno za naklijavanje sjemena? Ako je vaš odgovor potvrdan, nema razloga da se ne upustite u ovu avanturu.

Kako naklijavati sjeme rajčice?

Za naklijavanje pripremite sjeme rajčice, papirnati ručnik ili papirnati ubrus, plastične vrećice za zamrzavanje hrane, prskalicu, vodu i vodootporni flomaster.

Navlažite prskalicom jedan list papirnatog ručnika ili papirnati ubrus. Papir mora biti vlažan, ali ne mokar. Sjemenke rajčice pospite na takav papir tako da se ne dodiruju, ali da se zalijepe na njega. Labavo zarolajte papir s jedne strane i oblikujte ga u tubu. Zatvorite papir sa sjemenkama u plastičnu vrećicu na kojoj ste ranije napisali sortu rajčice koju naklijavate i datum početka naklijavanja.

Stavite vrećicu na toplo mjesto zaštićeno od propuha. Redovito provjeravajte jesu li sjemenke izbacile klicu. Neke sorte klijaju unutar dva dana. Drugim sortama, posebno manjim sortama i onima prikladnim za uzgoj u posudama, potrebno je više vremena, ponekad i do 14 dana.

Kad sjemenka izbaci korjenčić, vrijeme je za sadnju u ranije pripremljeni supstrat. Ako prilikom manipulacije naklijanim sjemenom ozlijedite korijen, bacite tu sjemenku.

Dakako, ova tehnika je krajnje prilagodljiva vašim mogućnostima i idejama. Tako umjesto plastičnih vrećica možete koristiti, recimo, plastične posude za zamrzavanje hrane. Ne morate ni zarolati papir na kojem naklijavate sjemenke. Ako vam je lakše, možete ih naklijavati između dva sloja vlažnog papira.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.