Prati nas

Vijesti

Siromaštvo branitelja

Velimir (58): Braniteljske mirovine su socijalna pomoć, laž je da su velike

‘Da je moja mirovina normalna, da s njom supruga i ja možemo normalno živjeti, nikada ne bih radio ovo što radim’, priznaje.

Objavljeno

|

Kolike su braniteljske mirovine?
Velimir Marcijuš (foto: privatni album)

Mogućnost da rade na pola radnog vremena, a da im pritom ostane i mirovina u punom iznosu, lani je koristilo oko 25 tisuća umirovljenika. Jedan od njih je Velimir Marcijuš, 58-godišnjak iz Bilja u Baranji, koji za jednu zaštitarsku tvrtku radi pola radnog vremena kao portir čuvar u jednoj tvrtki u Osijeku, piše N1.

Velimir je bio hrvatski branitelj, ali nije iz vojske otišao u mirovinu. Dragovoljno je pristupio Zboru narodne garde već početkom kolovoza 1991. godine. Ratni put vodio ga je od rodne Baranje do istočnog i južnog bojišta. Sudjelovao je u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja. Po završetku rata, a u vrijeme prijelazne uprave u Baranji od 1996. do 1998. godine, radio je pirotehničarske poslove, raščišćavajući tamošnja minska polja.

“Rat je završio, vojska nije bila za mene. Htio sam se vratiti normalnom životu, raditi nešto drugo, jer sam završio građevinsku školu. Godine 1998. zatražio sam častan otpust iz Hrvatske vojske”, kazao je Velimir.

Potom se zaposlio u tvrtki Vodovod Osijek i sve je bilo dobro sljedećih devet godina. Sve dok se nije razbolio i zbog tlaka pao u komu. Od tada mu se zdravstveno stanje dramatično pogoršalo, sve teže je hodao. Bila je to posljedica stresa iz rata, dijagnosticiran mu je PTSP. Poslan je u mirovinu.

S 22 godine radnog staža, civilnog i vojnog, početna mirovina bila mu je 3.000 kuna. Danas nominalno prima više – 550 eura, ali vrijednost onoga što je tada mogao kupiti bila je veća nego što je sada.

Ostane mu 80 eura

“Supruga ne radi jer i ona ima zdravstvenih problema, a djece nemamo. Što možemo s tih 550 eura? Platim režije, platim 150 eura ratu kredita koji imam i što ostane? A treba i jesti, hrana nije jeftina. Moram kupiti posebne lijekove bez kojih ne mogu normalno hodati, a koji koštaju minimalno 50 eura. Dok sve poplaćam, ostane mi 80, najviše 100 eura. To je bakšiš, što s tim mogu cijeli mjesec”, pita se. Zato sada radi kao zaštitar.

“Notorne su laži da mi umirovljeni branitelji imamo dobre mirovine. Da sam 20-postotni hrvatski ratni vojni invalid mirovina bi mi bila oko 1.000 eura. Ovo što mi branitelji imamo su socijalne pomoći, a ne mirovine. Strašno! Podbacili smo kao država, jako”, kaže za N1.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.