Prati nas

Povjerljivo

Živi sama

Zora (76): Sa mirovinom od 619 eura, auto mi je preveliki trošak

Gospođa Zora piše nam da ima 76 godina te da živi sama, na selu, a kuća joj je udaljena 7 kilometara od ljekarne. Zato mora imati auto, koji joj zimi, uz grijanje, nagrize veći dio mirovine od 619 eura. Živi skromno, a kad čuje da ima i manjih penzija od njezine, kaže da misli da je glad pokucala na mnoga vrata u Hrvatskoj.

Objavljeno

|

ivot na selu za samca u mirovini je izazovan - održavanje auta, kuće i okućnice, fizički i financijski zahtjevno. Čitateljica Zora, 76-godišnjakinja, dijeli svoje iskustvo s mirovinom od 619 eura. Auto joj predstavlja velik trošak, od registracije do goriva, ali je nužan za udaljenost od liječnika i ljekarne.
ilustracija: S. Bura/mj

Život na selu za samca u mirovini je tažak, tu su održavanje neophodnog auta, kuće i okućnice, što je zahtjevno fizički, ali i financijski. O tome nam svjedoči naša čitateljica Zora, koja se odrekla svega što ju je veselilo dok je radila jer si s mirovinom to jednostavno ne može priuštiti.

“Imam 76 godina, živim na selu i sama! Obiteljska mirovina iznosi mi 619 eura. Za život na selu u kojem nemamo niti nogostup, a trgovina je daleko, svakako je potrebno imati auto! Imam ga i ja, jer su mi i obiteljski liječnik te ljekarna udaljeni sedam kilometara, a nemamo organizirano nikakvo javno prijevozno sredstvo”, otkriva u podužem pismu.

Auto kao uteg

Auto joj je, napominje, kad sve zbroji, jedan od velikih i prevelikih troškova, za to joj je osobito teško izdvajati u mirovini. “Dođe vam na red skupa registracija, održavanje, preskupo je i gorivo, a bez auta po zaseocima se ne može nigdje”, požalila se. Grijanje je pak, piše nam, još skuplje, što i opet osobito teško pada ljudima koji žive sami. “Kad to sve, uz preostale režije, poplaćam, ostane mi taman toliko da nisam gladna i željna baš svega”, otkrila je.

Vrt kao spas

No srećom, ima nešto što joj nitko ne može oduzeti dok god ima dobru volju i dok je zdravlje služi, a što joj pomaže da ne mora svaki dan u trgovinu. “Spašava me 50 kvadrata mog vrta u kojem za sebe imam dovoljno povrća. Odjeću, naravno, ne kupujem. O izlascima kao što su kino, kazalište, više uopće ne razmišljam”, povjerava nam.

Pokušava zamisliti, napisala je, kako žive i što jedu ljudi koji imaju mirovinu upola manju od njezine, a nemaju vrt ni voćnjak. “Čini mi se da je glad pokucala na mnoga vrata u Hrvatskoj! Ne vjerujem da će vladajući dati božićnicu, a ako i daju, opet će to biti u postotku, a ne linearno i pravedno jer je Božić ipak svima, a ne samo onima s velikim plaćama ili mirovinama! Sve u svemu, tuga i žalost. Mi imamo samo svaki dan sve više lopova i političkih skandala!” zaključila je svoje pismo gospođa Zora.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.