Prati nas

Mozaik

Ljetovanje nije luksuz

10 znakova da pripadate srednjoj klasi i da će vam mirovina biti ugodna

Prema financijskim stručnjacima, deset znakova odlikuju pripadnike srednje klase, a temelj njihove egzistencije je – stabilnost.

Objavljeno

|

Srednja klasa: stabilnost, kvalitetno obrazovanje i zdravstvena zaštita, otplaćeni krediti, raznolik investicijski portfelj, jasan proračun, realističan plan umirovljenja, fond za neočekivane troškove, povremeni luksuzi, kontinuirana štednja i više izvora prihoda. Uživajte u životu bez financijskih briga.
ilustracija: S. Bura/mj

Pripadate li srednjoj klasi? Na ovo je pitanje teško odgovoriti. Prema istraživanju Centra za istraživanje Pew, srednjom klasom se smatraju obitelji čiji je prihod najmanje za dvije trećine i najviše dva puta veći od nacionalnog medijana prihoda.

Ipak, takva računica nije odveć precizna budući da ne uzima u obzir druge faktore poput broja članova kućanstva, lokacije ili individualnih potrebakoje nadilaze osnovne potrebe. Želite li uživati u mirovini kao pripadnik srednje klase, morate uzeti u obzir i neke druge aspekte koje ćemo navesti u nastavku ovog teksta.

Financijski stručnjaci ističu nekoliko ključnih znakova koji pokazuju da ste istinski pripadnik srednje klase te da možete očekivati ugodnu mirovinu; bez pretjeranog i nepotrebnog luksuza, ali i bez egzistencijalnih pritisaka koje siromašni osjećaju.

Osjećate stabilnost. Stabilnost je temelj srednje klase. Osim financijskih pokazatelja, bitno je osjećati stabilnost u svojoj financijskoj situaciji, što znači lakše podmirivanje troškova i manje osjećaja financijske tjeskobe. Novac je tu, stabilno dolazi i znate da ako danas ispraznite novčanik za neki neplanirani izdatak, nećete morati stezati remen idućih tjedana.

Imate pristup kvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Biti u srednjoj klasi znači imati mogućnost pristupa boljem obrazovanju za sebe i svoju obitelj te kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi bez velikih financijskih opterećenja.

Otplatili ste ili ste pri kraju otplate kredita. Odlazak u mirovinu bez većih dugova osigurava financijsku slobodu i stabilnost pa je važno planirati otplatu dugova prije umirovljenja. Na dan umirovljenja morate osjećati olakšanje, a ne brigu kako ćete otplatiti kredit i hoćete li imati za zubne implantate.

Imate raznolik investicijski portfelj. Raznolikost investicija (uključujući mirovinsku štednju izvan državnih shema, nekretnine i druge oblike ulaganja) ključna je za osiguravanje stabilnih prihoda tijekom mirovine. Srednji sloj ulaže, prinos od ulaganja izdvaja ga od nižeg socijalnog sloja.

Imate jasno definiran proračun. Razumijevanje vlastitih financija i život unutar vlastitih financijskih granica osigurava dugoročnu financijsku stabilnost i ugodnu mirovinu. Znate koliko možete potrošiti, ali se ne libite trošenja.

Imate realističan plan umirovljenja. Važno je imati jasan plan koji uključuje štednju, ulaganja i druge financijske strategije kako bi se osigurala adekvatnost prihoda tijekom mirovine. Srednja klasa ne živi samo od isplata mirovina; od mjeseca do mjeseca.

Pripremljeni ste za neočekivane troškove. Imati fond za hitne slučajeve i plan za neočekivane troškove osigurava financijsku sigurnost i sprečava potencijalne financijske krize tijekom mirovine. Pripremite se za očekivane i neočekivane zdravstvene zahvate, zamjenu automobila, hitne popravke na nekretninama.

Uživate u povremenim luksuzima. Biti u srednjoj klasi znači ne samo preživljavati, već i uživati u životu, povremeno si priuštiti luksuze i uživanja bez prevelikog financijskog opterećenja. Ako nemate mogućnost otići na more ili vam je skijanje neprihvatljiv trošak, srednji sloj je stvarno prejak epitet za vaš socijalni status.

Imate štednju. Kontinuirana štednja i ulaganje omogućuju izgradnju sigurne financijske budućnosti i osiguravaju stabilnost tijekom mirovine.

Imate više izvora prihoda. Imati više izvora prihoda, poput pasivnog prihoda od investicija ili dodatnih poslova, osigurava veću financijsku sigurnost i fleksibilnost tijekom mirovine. Srednji sloj se ne boji zasukati rukave, ali ne odbija ni uživanje u životu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.