Prati nas

Vijesti

Predrag Bejaković

’13. mirovina je dodatni teret za zaposlene, trebamo konsenzus’

Prema naznaka iz Vlade, 13. mirovina bi se isplaćivala po modelu da se svaka godina staža nagradi s pet eura. U kasnijim godinama iznos po godini bi trebao rasti. No ekonomski analitičar Predrag Bejaković napominje da se radi o znatnim financijskim sredstvima.

Objavljeno

|

Umirovljenici zajedno upozoravaju na rastuće siromaštvo među umirovljenicima. Unatoč najavljenom usklađivanju mirovina od oko 5%, stvarnost je da su mirovine u posljednjih 7 godina realno pale u odnosu na plaće. Prosjek mirovina od 500 eura nije ni blizu obećanih 60% prosječne plaće od 1,200 eura iz 2016. HDZ-u se traži ispunjenje obećanja iz programa "Vjerodostojno" kako bi se spriječila daljnja šteta za 750 tisuća umirovljenika.
ilustracija: S. Bura/mj

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) nedavno je pokrenuo peticiju ‘Veće mirovine odmah!’, u kojoj između ostalog, traži uvođenje 13. mirovine. Potpisi će se skupljati tijekom ožujka i travnja, a dosad ju je podržalo gotovo 10.000 građana.

Za stručnjaka iz područja javnih financija i mirovinskih sustava Predraga Bejakovića takav oblik 13. mirovine, koja zapravo ne bi bila ‘prava mirovina’, korak je u pravom smjeru, javlja tportal.

“Ne bih to nazvao 13. mirovinom, već stimulansom ili naknadom koja bi se isplaćivala za svaku godinu radnog staža. Time bi se motiviralo ljude da duže ostanu u svijetu rada. Činjenica je da su mirovine u Hrvatskoj male, ali moramo biti svjesni toga da rano odlazimo u mirovinu, dugo koristimo mirovinska prava, imamo velik broj umirovljenika i zato nas ne treba čuditi to da je razmjerno mali prostor za povećanje mirovinskih prava”, rekao je za tportal Bejaković.

“To bi sigurno bilo dobro sa stanovišta umirovljenika, ali sa stanovišta zaposlenih to bi bio dodatni teret”, kaže Bejaković navodeći da Hrvatska nema male rashode za mirovinsko osiguranje.

“U pojedinim godinama to je 11 do 12 posto BDP-a. Kako je BDP narastao, ti su rashodi sad oko 10 posto. U slučaju uvođenja pune 13. mirovine, rashodi bi dodatno porasli. Tada bismo morali ili povećati doprinose ili povećati poreze ili pak smanjiti neke druge rashode. Ne znam jesmo li kao društvo spremni smanjiti rashode za obrazovanje, zdravstvo ili neku drugu namjenu koja se financira iz javnih sredstava. To je stvar društvenog konsenzusa”, mišljenja je Bejaković.

Model isplate 13. mirovine imaju Slovenija, Mađarska, Malta, Poljska, Portugal, Cipar, Danska, Italija, Belgija, Slovačka i Luksemburg, a Austrija i Španjolska imaju 13. i 14. mirovinu. Modeli se u tim zemljama razlikuju, negdje je to isplata u visini redovite mirovine, negdje kroz različite naknade poput božićnica i uskrsnica. Njemačka, Francuska, Švedska ili Finska, države koje su među bogatijima u EU-u, nemaju 13. mirovinu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.