Prati nas

Mozaik

Zdrave navike

6 razloga da svom tinejdžeru nađete posao, ako mu želite dobro

Posao u tinejdžerskoj dobi ne donosi samo financijski napredak. Riječ je o lekcijama koje mlada osoba nosi u život, a koje su vrjednije od zarađenog novca.

Objavljeno

|

Koje su dobrobiti rada u srednjoj školi?
ilustracija: S. Bura/mj

Živimo li u kulturi rada ili državi nerada? Pitanje je to o kojem se često raspravlja na našoj stranici Facebooka pa mnogi naši čitatelji spomenu svoje prve poslove, još za vrijeme srednje škole. Iako se rano stjecanje radnih navika i discipline smatra nečim pozitivnim, mnogi roditelji strahuju da će se, dozvole li svome tinejdžeru rad, ta odluka reflektirati na školske ocjene.

Osim toga, mnogi su roditelji skloni razmaziti djecu, čuvati ih što duže od “okrutne realnosti života” pa ako treba i do kasnih tridesetih. Podsjetimo, Hrvati su u skupini europskih naroda koji najkasnije napuštaju roditeljsko gnijezdo.

No ako roditelji zaista strahuju od popuštanja u školi, nema razloga da svojim tinejdžerima ne nađu posao preko ljetnih praznika. Dakako, ako im žele osigurati vještine koje će im dati prednost kada kao mladi školovani ljudi zaista zakorače u samostalan život. Donosimo popis lekcija koje tinejdžeri nauče, ako im roditelje dopuste raditi.

Razumijevanje “financija za odrasle” uči planiranju

Samo ako zaradite svoj novac, možete shvatiti njegovu vrijednost. Djeca često nemaju osviještenu činjenicu da novac ne raste na drvetu. Osim toga, kada stave svoj novac u džep, mogu početi razmišljati o naprednijim konceptima poput štednje i postavljanja ciljeva.

Ljetni posao omogućuje djetetu da nadograđuje ono što zna o novcu, uvodeći “odraslije” financijske ideje i prakse, kao što su porezi i doprinosi, a možda i beneficije.

Plaćanje vlastitih troškova razvija samopouzdanje

Kad dijete nema posao, ono gotovo u potpunosti ovisi o roditeljima ili bakama i djedovima; bilo da se radi o novoj jakni ili novim bežičnim slušalicama. Ljetni posao omogućuje djetetu da pokrije neke svoje izdatke. To mu omogućuje da se osjeća slobodno i razvije samopouzdanje, a blagotvorno je i za roditeljske novčanike.

Izloženost autoritetu na poslu razvija odgovornost

Iako ih se odgovornosti uči već od prvog koraka, djeca će prirodno testirati roditeljske granice i opirati se njihovim pravilima. Zaposleni tinejdžeri su na poslu izloženi autoritetima koje ne mogu testirati kao roditelje. Njihov doprinos i učinak će biti izloženi procjeni nadređenih, a o tome kako rade, ovisit će i njihov budžet. To je sjajna lekcija iz odgovornosti nakon koje će dijete možda promijeniti i odnos prema roditeljima.

Stjecanje iskustva stvara prednost u daljnjem školovanju i radu

Na radnom mjestu djeca ne uče samo obaviti posao, već i takozvane meke vještine koje uključuju slušanje i strpljenje. To je osnova poslovnog bontona, a takve vještine mogu se primijeniti svugdje; od škole preko posla do svakodnevnih ophođenja.

I stečene reference su neprocjenjive

Nema ništa ljepše nego kada radnik na buduće radno mjesto nosi preporuku bivšeg poslodavca. Međutim, to nisu jedine koristi, jer čak i hrvatski fakulteti počinju cijeniti preporuke, volontiranja i izvannastavne aktivnosti.

Izbjegavanje nevolja

Ima istine u staroj izreci da su “besposlene ruke đavolje igralište”. Uz više sati provedenih na poslu, tinejdžeri nemaju puno vremena za nestašluke i sumnjiva druženja.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.