Prati nas

Povjerljivo

Zdrave granice

Biba (58): ‘Čim dođem u grad kći mi uvali unuka, ali odbijem na fino’

Naša čitateljica Biserka, za prijatelje samo Biba, piše nam da ima 58 godina, visoko je obrazovana, ima troje djece i unuka od tri godine. Iako joj je kći dugo pokušavala nametnuti obvezu čuvanja unuka kad god se njoj prohtije, baka Biba se nije dala smesti. Mudro je to izvela jer je obitelj, kako se izrazila, unatoč tome u divnim odnosima.

Objavljeno

|

Gospođa Biserka život shvaća ozbiljno, s ljubavlju prema obitelji, ali i jasnim granicama za vlastitu sreću. Iako posvećuje vrijeme djeci i unuku, čvrsto se drži svojih prioriteta. Njezina odlučnost u postavljanju granica, uz ljubav prema najmilijima, osigurava poštovanje i razumijevanje u odnosima. Svojom dosljednošću gradi kvalitetne odnose te pokazuje važnost samopoštovanja u brizi za druge.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Biserka u životu si je, piše nam, posložila prioritete i strogo ih se pridržava za vlastitu sreću, a dugoročno i mir u široj obitelji. Svi znaju što od nje mogu očekivati jer je uz svu ljubav prema najmilijima, postavila jasne granice preko kojih ne prelazi.

”Radim, a jako volim i putovati. Baš uživam u životu, naravno u nekim normalnim okvirima. Kad mi se ukazala prilika za bolji posao i veću plaću, privremeno sam odselila u drugi grad. Sada kući dolazim jednom tjedno”, navodi.

“Najprije vrijeme posvetim svojoj djeci i naravno, mom unuku. Svima kupim darove i uvijek ih nečim razveselim. K tome, spremim ručak i sve ih pozovem k sebi”, piše nam o svojoj životnoj situaciji i navikama.

Vlastiti principi

No, često je, čim kroči kroz kućni prag i prije nego što se posloži, zove kći. “Odmah po dolasku kći pita bih li pričuvala unuka. Naravno da ja imam i druge dogovore, primjerice s prijateljicama koje žele sa mnom na kavu. Zato, ako sam se s njima već dogovorila, kažem kćeri da sam svoje vrijeme već obećala i da jednostavno neću mijenjati raspored, bilo to njoj krivo ili pravo”, objašnjava nam.

“Ako nisam zauzeta, pričuvam dijete. No, onda me nazove i odmah sutradan, opet pita za čuvanje. Tada joj lijepo objasnim da je ona majka i da jednostavno nemam vremena. Na početku joj se ta moja odrješitost nije nimalo sviđala, ali tako stvari stoje i ne odustajem od svojih principa. Sada me napokon potpuno razumije”, naglašava gospođa Biserka.

Lijepo iznenađenje

Vjerojatno se i sama nasmijala dok je simpatično pisala: “Ponekad svoju kći ipak lijepo iznenadim te je pozovem i kažem da mi ostavi sina na čuvanju. Nasmijat ćete se, ali ona tada misli da se šalim.”

Na kraju je naglasila ono najbitnije: “Imamo divan odnos i svih troje djece me iznimno poštuju, uostalom, ako nisam dobra prema sebi, kako ću biti dobra za njih. Zamislite kako bi to izgledalo jednom kad i moja ostala djeca dobiju djecu, da mi svi dolaze i ostavljaju mi unuke kako se kome prohtije. Ovako, po potrebi mogu, tu sam. No, ne želim da to bude ni previše ni premalo i tako je najbolje za mene, a u konačnici i za njih.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.