Prati nas

Povjerljivo

Kažnjeni prijevremeni

Dunja (60): ‘Izračun moje mirovine nije ni 25 posto moje plaće!’

Prijevremeno umirovljeni mahom nam svjedoče da posao nisu napustili svojevoljno – ili je propala firma u kojoj su radili, ili su se zatvorili odjeli, neke je prisilila i bolest. Kako su već bili u ozbiljnim godinama, prihvatili su ponuđene mirovine, doživotno penalizirane, s čime se teško mire.

Objavljeno

|

Gospođa Dunja, iskusna profesorica s visokom stručnom spremom, suočava se s niskom prijevremenom mirovinom zbog dugog radnog staža i zdravstvenih problema. Saznajte kako je njezina mirovina od 473 eura oblikovala njezinu perspektivu o sustavu.
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Dunja piše nam da radi kao profesorica s visokom stručnom spremom. Mentorica je studentima i savjetnica. Lani je, s 39,8 godina staža, zbog narušenog zdravlja dala izračunati mirovinu, koja bi bila prijevremena i zbog toga penalizirana.

“Izračun moje mirovine iznosio je 2.600 u kunama, a s Regosom 3.560 kuna odnosno 473 eura. Kažnjena sam što sam počela rano raditi u školi, još kao apsolventica, i što sada imam 60 godina i nemam više zdravlja jer sam se previše forsirala radeći. Izračun moje mirovine nije ni 25 posto moje plaće. Zar se u ovom društvu nagrađuju oni koji imaju manje staža, a puno godina? Bravo za njih”, požalila nam se gospođa Dunja.

Za 32 godine staža, 315 eura mirovine

Naša čitateljica, koja je željela ostati anonimna, objašnjava nam da je do prijevremenog umirovljenja pune 32 godine radila u računovodstvu jedne državne ustanove. “U mirovinu sam otišla s 57 godina, bilo je to 2014. Nisam otišla svojom voljom, željela sam još raditi, ali bila sam prisiljena. Ni sud me nije vratio već je u rješenju pisalo ‘odjel računovodstva povjeren je Servisu’. Morala sam prihvatiti prijevremenu mirovinu i penalizaciju od 20 posto”, objasnila nam je.

Njezina početna mirovina iznosila je 217 eura. “Danas primam 315 eura. Dakle, u deset godina dobila sam povećanje od 98 eura. Šta reći na silnu nepravdu? Za 32 godine rada u računovodstvu sa srednjom stručnom spremom u državnoj ustanovi socijalne skrbi, danas jedva jedvice preživljavam”, piše nam ova ogorčena umirovljenica.

Matka: Raditi 40 godina za 402 eura?!

Umirovljenica Matka u prijevremenu mirovinu je također je otišla s 57 godina. No, ona je ostvarila zavidnih 40 godina staža. Zbog penalizacije od 20 posto, njezina mirovina sada, sa svim povećanjima, iznosi svega 402 eura. “A što tek reći na to da sam prije pet godina, kad sam otišla u mirovinu, početno dobila 2.020 kuna, što bi danas iznosilo 268 eura?! Nije li to sramota? Imam 63 godine, u mirovini sam i k tome srčani bolesnik”, napisala nam je još jedna utučena prijevremena umirovljenica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.