Prati nas

Vijesti

Pravila igre

I u BiH se može zatražiti ponovni obračun mirovine, ovo su uvjeti

Korekcije se rade na temelju zahtjeva korisnika, a ne automatizmom, što je dobro. Jer, mirovina prema novom izračunu sigurno neće biti svima povoljnija.

Objavljeno

|

Hoće li umirovljenici prosvjedovati?
ilustracija: S. Bura/mj

Odlazak u mirovinu u BiH ne znači da nemate pravo ponovno pronaći posao. I biti u radnom odnosu. Primati plaću, ali istovremeno i zarađenu mirovinu. Ipak, postoje izuzeci, piše Fokus.ba.

Vjerojatno ni danas mnogi umirovljenici u BiH nisu upoznati s ovom mogućnošću jer nisu je oduvijek imali. Ranije je Zakon o MIO predviđao obustavu isplate mirovina za vrijeme trajanja obaveznog osiguranja, odnosno ponovnog zaposlenja. Međutim, Ustavni sud FBiH 12. studenoga 2019. presudio je da ova odredba nije u skladu s Ustavom.

Potom su usvojene izmjene i dopune Zakona, pa su umirovljenici s navršenih 65 ili više godina, te oni s 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života, dobili pravo biti zaposleni uz korištenje prava na mirovinu. Ostalima to nije bilo omogućeno.

Odluka Ustavnog suda

Međutim, Ustavni sud Federacije donio je novu presudu 9. svibnja 2023. godine. Time su pravo na zasnivanje radnog odnosa i primanja mirovine dobili svi umirovljenici, osim korisnika obiteljske i mirovine ostvarene prema odredbama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja, kazali su za Fokus iz Federalnog zavoda. Pojašnjenja radi, obiteljska mirovina je ona koju ostvaruju članovi obitelji umrlog osiguranika odnosno korisnika mirovine.

Isto kao u slučaju Federacije, i u Republici Srpskoj korisnici mirovina imaju zakonsku mogućnost naknadno steći status osiguranika. “Korisnici starosne i invalidske mirovine imaju pravo ponovno steći status osiguranika. Pri tome im se mirovina isplaćuje redovito. S druge strane, korisnici obiteljske mirovine, prema Zakonu, ne mogu steći status osiguranika. U takvoj situaciji im se obustavlja isplata za razdoblje trajanja osiguranja”, pojasnili su za Fokus iz Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS.

Iz oba entitetska MIO-a naveli su mogućnost korekcija visine mirovine nakon određenog razdoblja naknadnog osiguranja. Novi izračun u FBiH može se zatražiti nakon ostvarenih šest mjeseci novog staža, u RS-u nakon godinu dana.

Koji su uvjeti za korekciju mirovine?

“Visina mirovine se može korigirati, odnosno ponovo odrediti, a nakon najmanje 12 mjeseci naknadnog osiguranja osobe koja je kao korisnik, nakon ostvarivanja prava, stekla status osiguranika, po nekom od zakonom propisanih osnova”, kažu u Fondu MIO RS.

Dakle, korekcije se rade na temelju zahtjeva korisnika, a ne automatizmom, što je dobro. Jer, mirovina prema novom izračunu sigurno neće biti povoljna za osobe koje na novom radnom mjestu primaju manju plaću od one prije umirovljenja. U obrnutom slučaju, isplati se tražiti korekciju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.