Prati nas

Vrt

Iskustvo

Imam 40 orhideja i reći ću vam zašto mi uvijek cvatu

Moje orhideje cvatu svake godine, a neke i cijelu godinu. Važno je slijediti pet osnovnih koraka u njihovom uzgoju, kaže ova uspješna vlasnica nekoliko desetina ovih očaravajućih biljaka.

Objavljeno

|

Michelle Beach Simmer, stručnjakinja za uzgoj orhideja, dijeli ključne korake za uspješan uzgoj. Kroz desetljeća iskustva, naglašava važnost glinenih posuda, upotrebu filtera za kavu radi drenaže, redovito tuširanje orhideja te prihranu specijalnim gnojivom. Uz njezine savjete, orhideje poput Phalaenopsisa mogu cvjetati više puta godišnje, stvarajući ugodnu atmosferu u vašem domu.
ilustracija: S. Bura/mj

Orhideje, posebno one vrste Phalaenopsis, uglavnom cvatu samo jednom godišnje; i to u proljeće i ljeto. Međutim, kada se ove orhideje uzgajaju u zatvorenom prostoru, mogu cvjetati više puta godišnje. Znalci kažu svaka tri mjeseca do pola godine, a ponekad i češće.

Za ovakvo cvjetanje, nužno je održavati zdravlje biljke i slijediti neke osnovne principe u uzgoju. Michelle Beach Simmer, vlasnica četrdesetak orhideja, podijelila je na Facebooku znanje o uzgoju orhideja, a koje je prikupljala desetljećima. Kaže, shvatila je da je nužno slijediti pet osnovnih koraka.

1. Sadite u glinene posude, izbjegavajte plastiku i keramiku

Michelle tvrdi da orhideje bolje napreduju u poroznim, glinenim posudama koje upijaju vlagu, a ne u glaziranim porculanskim ili tvrdim keramičkim posudama. Objasnila je to ovim riječima: “Glinene posude djeluju slično kao kora drveća. Upijaju višak vlage i polako je otpuštaju. Nemojte koristiti plastične posude.” Dodaje, na stijenkama plastičnih posuda se kondenzira vlaga i stvaraju se mokra područja zbog kojih truli korijen orhideje. Komercijalni uzgajivači koriste plastiku zato što je jeftina i otporna na udarce u transportu, pojašnjava.

2. Obložite posudu filterom za kavu

Filter za kavu sprječava da mješavina supstrata za uzgoj orhideja ispada kroz velike rupe za drenažu. Nikada nemojte koristiti običan supstrat za sobno bilje ili šumsko tlo. Michelle upozorava: “Običan supstrat guši korijenje. Mješavina za orhideje napravljena je od komadića kore drveta.” Ne štedite na mješavini za uzgoj orhideja.

3. Razmišljajte kao orhideja

Orhideje žive pričvršćene za drveće u prašumama, u šumama u kojima topla kiša pada i nekoliko puta dnevno. “Ključ za uspješan uzgoj orhideja je dobra drenaža. Jednom tjedno stavite orhideju u sudoper i dobro je istuširajte. Priuštite joj dugo i ugodno tuširanje.” Iako mnogi uzgajivači kažu da je dobro stavljati kockice leda koje će se lagano otapati u supstrat, Michelle se užasava ove metode pa kaže: “Orhideje nisu arktičke biljke. Tuširanje također čisti prašinu s listova.”

4. Pustite da se potpuno ocijedi

Michelle primjećuje da njezine orhideje obično trebaju oko 20 minuta da se ocijede. Ako filter za kavu zadržava previše vode, preporučuje da na njegovom dnu napravite vrlo malu rupu.

5. Prihranjujte specijalnim gnojivom za orhideje

“Moje orhideje cvatu barem jednom godišnje. Neke vrste cvatu cijele godine. Vaše orhideje ne cvatu tako obilno jer ih ne gnojite. Sve biljke trebaju hranjiva”, kaže ova uspješna uzgajateljica orhideja. Gnojivo, dakako, primjenjujte prema uputama na ambalaži.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.