Prati nas

Vrt

Elegantna lončanica

Dobili ste orhideju za 8. mart, znate li kako je održati na životu?

Objavljeno

|

Kako zalijevati orhideje?
Phalaenopsis (foto: Pexels)

Tisuće i tisuće orhideja za Dan žena pronašle su novi dom. Možda se je neka s polica trgovačkog lanca preselila i na vašu prozorsku dasku. Loša vijest je da orhideje traže sasma drugačiju njegu od “običnih” lončanica. Sjajna vijest je da je ta njega, zahvaljujući vrijednim genetičarima i oplemenjivačima vrsta, puno lakša no prije dvadesetak godina pa ni sama biljka više ne košta malo bogatstvo.

Riječ “orhideje” predstavlja cijelu biljnu porodicu s brojnim vrstama, hibridima i kultivarima koji imaju različite zahtjeve. Zato ćemo se u ovom “šalabahteru” držati nezahtjevnog roda Phalaenopsis koji najčešće krasi naše domove, a koji se uzgaja u puno čistih boja i nijansi, ali i šarenih varijanti. Elegancija i iznimno duga cvatnja odlike su ove kućne egzote.

Phalaenopsis ćete najlakše prepoznati po listovima; relativno su veliki i kožnati, raspoređeni nasuprotno, oblo duguljasti ili eliptični, često mesnati. Korijenje je zračno, neuredno, debelo, sivo-srebrne ili zelenkaste boje, ovisno o stanju vlažnosti. Cvjetovi su karakteristično naizmjenično raspoređeni na dugoj stapci koja je savršeno ravna i vertikalna jedino u stakleničkim uvjetima.

Kako uzgajati orhideje?

Phalaenopsis (foto: Paweł Czerwiński/Unsplash)

Pozicija i sunce

Puno neizravne svjetlosti pogoduje ovim orhidejama. Idealni su istočni ili zapadni prozori s blago zamućenim staklom koje će disperzirati izravne sunčeve zrake (boja za staklo, tanka bijela zavjesa, agro folija ili folija na staklu). Phalaenopsis će preživjeti i južnu ekspoziciju, no u tom će slučaju cvatnja biti puno kraća.

Supstrat

Kako je riječ o epifitu, biljci koja raste neškodljivo na drugom drveću i drži se njegove kore (nije parazit), supstrat za uzgoj Phalaenopsisa sastoji se velikim dijelom od komada kore. Njoj uzgajivači dodaju različite omjere mahovine ili kokosovih vlakana.

Phalaenopsis (foto: Pexels)

Supstrat je najbolje kupiti gotov, a ako u njemu ima puno sitnih i praškastih komponenti, dobro je “obrati” samo krupniju fazu. Poanta je da korijen svakoga trenutka bude dobro prozračen i nikad u mokrom. Zbog toga lonci za orhideje s donje strane imaju velike otvore, a nerijetko se buše i postrane rupe da bi se omogućilo strujanje zraka. Za dobru kondiciju biljke iznimno je važan dobar supstrat u kojem se može razviti snažan korjenov sustav.

Kada presađivati?

Svake druge godine, nakon cvatnje.

Kako zalijevati?

Otprilike jednom tjedno. Phalaenopsis voli da se između zalijevanja supstrat potpuno zasuši. Cijeli lonac (do listova) se potopi na 15 minuta u posudu s vodom, a potom se dobro ocijedi. Iako voli meku vodu, ako su svi drugi uvjeti zadovoljeni, odlično će podnijeti i vodovodnu vodu.

Kako prihranjivati?

Svaka dva tjedna u periodu rasta i cvatnje specijaliziranim tekućim gnojivom. Uputstva za primjenu pronađite na pakiranju.

Kako zalijevati orhideje?
Phalaenopsis (foto: Pexels)

Postoji li prirodno plavi Phalaenopsis?

Ne. Postoji nekoliko patentiranih metoda kojima proizvođači bojaju bijele cvjetove od kojih je jedna i izravno ubrizgavanje pigmenta u cvatnu stapku. Te metode nisu trajne tako da biljka s vremenom dobije svoju prirodnu boju cvijeta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.