Prati nas

Vijesti

Energetski dodatak

Isplata energetskog dodatka do kraja ožujka, ovo su razredi

Premijer Andrej Plenković (HDZ) na redovnoj je sjednici Vlade RH objavio detalje isplate novog jednokratnog novčanog dodatka umirovljenicima.

Objavljeno

|

Kada će se isplatiti vladin energetski dodatak?
ilustracija: S. Bura/mj

Vlada će već ovog mjeseca početi s isplatom osmog jednokratnog novčanog dodatka, takozvanog energetskog dodatka, objavio je premijer Andrej Plenković. Pravo na dodatak će imati 830 tisuća umirovljenika koji primaju mirovinu do 880 eura. Za ovu mjeru izdvojit će se 78,6 milijuna eura.

“O umirovljenicima, svo ovo vrijeme isprepletenih kriza, vodimo posebno računa. Želimo im pomoći u ovoj situaciji. Ovo je osmi paket dodataka čija je ukupna vrijednost 536,8 milijuna eura”, kazao je premijer.

Umirovljenici koji primaju do 320 eura mirovine, dobit će dodatak od 160 eura. Oni s mirovinom od 320,01 do 460 eura primit će 120 eura dodatka.

Nešto manje će dobiti umirovljenici s mirovinom od 460.01 do 600 eura. Bit će im isplaćeno 80 eura. 60 eura će dobiti umirovljenici s primanjima od 600,01 do 730 eura, dok će oni kojma sjeda mirovina u razredu od 730.01 do 880 eura dobiti tek 50 eura. Oni koji imaju mirovinu 880,01 eura i više, neće dobiti ništa.

Kada će se isplatiti novac?

Umirovljenicima koji primaju mirovinu samo iz Hrvatske, novac će biti isplaćen do kraja ožujka. Umirovljenicima koji dio ili cijelu mirovinu primaju iz inozemstva, dodatak će biti isplaćen najkasnije u lipnju.

Umirovljenici koji rade uz mirovinu, a zbir mirovine i plaće im ne prelazi 880 eura, također će novac dobiti najkasnije u lipnju.

infografika: Vlada RH
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.