Prati nas

Povjerljivo

samilost

Jasna (65): ‘Svekrva me gledala svisoka, sad me treba pa sam joj dobra’

Svi se mi u određenim situacijama prisjetimo izreke koja kaže da se u životu kolo sreće uvijek okreće – kolo se okrenulo i u obitelji naše čitateljice Jasne koja nam povjerava da njeguje nemoćnu svekrvu koja ju, prije nego što je onemoćala, nije mogla smisliti.

Objavljeno

|

Jasna, žena u šezdesetima, svakodnevno brine o nepokretnoj i dementnoj svekrvi. Unatoč izazovima i poniženjima, pronalazi snagu i ljubav u služenju. Iscrpljena fizički i psihički, ali nadahnuta vjerom. Članak o izazovima skrbi za starije i snazi ljubavi i strpljenja.
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon što je cijeli život osjećala da je svekrva gleda svisoka, puna ponižavajućeg prezira, gospođa Jasna svako jutro mora skupiti ne samo snage, već i ljubavi i strpljenja da joj posveti gotovo cijeli dan. I tako svaki dan već mjesecima, otkako je gotovo nepokretna.

“Suprug i ja smo u svojim šezdesetima i oboje imamo dosta zdravstvenih problema. Suprug prima mirovinu s kojom se teško može živjeti, ali se, dok god možemo, borimo zaraditi još koji euro sa strane. No, dok on u mirovini radi, ja sam od prošle godine potpuno vezana uz njegovu 90-godišnju majku”, opisuje nam gospođa Jasna obiteljske prilike.

Iscrpljena fizički i psihički

Njezina je svekrva, povjerava nam, lani slomila kuk, a paralelno s tim pogoršala joj se i demencija. “Gotovo se i ne može kretati, ma koliko se mi trudili pokrenuti je malo, tako da u potpunosti ovisi o meni. Kupam je, mijenjam joj pelene, kuham joj i još puno toga. Moj život je sada potpuno podređen samo njenim potrebama”, povjerava nam.

Kako dodaje, ima i unuke kojima je također potrebna, no ne može nigdje i nikome uskočiti jer je vezana isključivo za nemoćnu svekrvu.  “Često se pitam kako pronaći smisao života u ovako nezavidnoj situaciji. Potpuno sam iscrpljena i fizički i psihički. Njezina demencija je progresivna i stalno joj se mijenja raspoloženje. Ponekad je čak i agresivna, a osobito prema meni koju nikad nije voljela”, piše o problematici odnosa.

Nadnaravna snaga

“Nikad me nije prihvatila, iako cijeli život živimo zajedno. Ona je mene uvijek gledala svisoka, na neki ponižavajući način. Stoga sada moram svako jutro skupiti nadnaravne snage i s ljubavlju i velikim strpljenjem njoj i njezinim potrebama posvetiti svaki svoj dan”, ukazuje nam gospođa Jasna.

Sve to, kaže, radi jer je bogobojazna. “Pomažem joj jer znam da Bog ima planove za svaki naš dan. Ali, da je teško, teško je. Stoga snagu i smisao života tražim u Bogu i to je jedino što me sada drži u jakosti”, podijelila je gospođa Jasna s nama svoju duboku intimu.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.