Prati nas

Ljubav

Bračni Izazovi

Očajan suprug: ‘Moja žena je ostarjela i više me ne privlači, što učiniti?’

Godine idu, u naponu snage opterećeni smo i poslom i podizanjem obitelji, izgled nam se s godinama polako mijenja, dođe i koji kilogram viška. prođe desetljeće, dva, tri, a volja za supružnikom ponekad posve splasne. Bračna savjetnica tumači kako si pomoći ako želite vratiti bračnu iskru.

Objavljeno

|

Voli suprugu, ali mu više nije privlačna.
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi će iskrenost sredovječnog muškarca, koji javno pita kako riješiti problem u krevetu jer ga supruga više ne privlači u tjelesnom smislu, smatrati sablažnjivim i reći da je besraman. No, zapravo sve što navodi ilustrira ono što mnogi muškarci doživljavaju, ali se boje izraziti iako bi za dobrobit braka trebali.

“U dugogodišnjem sam braku i još uvijek volim svoju ženu, ali majčinstvo i starenje uzeli su danak na njenom tijelu. Borim se sa sobom i želim osjetiti privlačnost koju sam uvijek osjećao prema njoj, ali ne mogu si pomoći. Iako mislim da je lijepa, sve mi se češće događa da zakažem u krevetu. Ona se na to ljuti, frustrirana je, ali ja si jednostavno ne znam pomoći”, piše psihologinji i životnoj savjetnici anonimni čitatelj The Guardiana.  

“Unatoč trudu, ne ide nam, problem je u meni. Ne znam što mogu učiniti kako bih vratio iskru, počeo sam se ozbiljno brinuti za naš brak jer vidim da bi ovaj problem mogao eskalirati. Molim bilo kakav savjet koji bi mi mogao pomoći, nisam bio svjestan da će mi vizualni problem ikad postati tako golema prepreka”, zaključuje svoj apel upomoć.

“Hvala vam na iskrenosti”

Bračna savjetnica Pamela Stephenson Conelly zahvalila mu se na javnom istupu i iskrenosti, jer se na ovakav put rješavanja problema sa suprugom ne odvaži mnogo muškaraca, a mnogi imaju isti problem.

“Neugodna je i nepoželjna činjenica da svaka promjena u partnerovom izgledu – osobito kod onih koji su vizualno osjetljivi – može uzrokovati promjenu u fizičkoj privlačnosti. Ono što je još važnije je psihološka promjena koja se može dogoditi kada muškarac svoju suprugu počne gledati prije svega kao majku, a ne kao ljubavnicu.”

“To doista može biti razorna za njega. On to može doživjeti kao duboki gubitak (ponekad dovodeći i do depresije). To kod nekih može biti i posljedica nesvjesnih osjećaja kada svoju ženu kao figuru u obiteljskoj zajednici (u kojoj su i djeca), povezuju s tabuom incesta, što prirodno smanjuje interes za partnericu u tom smislu”, odgovara Conelly.

“Prisjetite se dana udvaranja”

“Kao paru, bilo bi vam korisno da pronađete načine kako ponovo probuditi romantiku. Podsjetite se kako ste se supruzi udvarali kad ste bili mladi. Primjerice, pronađite vrijeme samo za vas dvoje. Pozovite je na večeru, uredite se i pokažite ushit što idete na ‘spoj’. Držite je za ruku. Ako ste u ozbiljnim godinama, možda vam se neće militi nakon večere ići u disko, ali zašto ne biste još malo sjeli u bar gdje se pušta glazba vaše mladosti?”

“Budite uporni i smatrajte ovo važnim trenutkom kada se vi, kao muškarac, trebate suočiti s izazovom postizanja veće zrelosti, kad morate biti strpljivi. Trudite se prepoznati i poštivati nove životne faze u koje oboje ulazite. Nemojte u ovom trenutku vršiti pritisak na sebe ili nju kako biste postigli ljubavnu eksploziju jer vjerujte mi,  najvjerojatnije će se sve riješiti kada oboje ne budete morali biti toliko pod pritiskom onog ‘odmah i sada i moram'”, zaključuje savjetnica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.