Prati nas

Mozaik

Novac i starenje

Ovoliko ste do sada trebali uštedjeti za ugodnu mirovinu

Zadržati životni stil nakon umirovljenja, malo kome u Hrvatskoj polazi za rukom. No, postoji univerzalno pravilo za štednju kojega se moramo pridržavati od prvog radnog dana, a koje nam omogućuje ugodnu i lijepu starost, tvrde financijaši.

Objavljeno

|

Planirate li uživati u ugodnoj mirovini bez pretjeranog stezanja remena? Prema Fidelity Investments, trebali biste uštedjeti 10 godišnjih plaća.
ilustracija: S. Bura/mj

Koliko treba uštedjeti za mirovinu, a da bi ona bila ugodna i bez pretjeranog stezanja remena? Pitanje je to na koje financijaši iznova odgovaraju, a njihovi odgovori prilagođeni su trenutnim situacijama i promjenama u mirovinskim shemama. No, postoje i takozvana osnovna pravila kojih bismo se trebali pridržavati.

Prema investicijskoj kući Fidelity Investments, najvažnije pravilo kaže da u mirovinskim osiguranjima i na investicijskim računima trebate uštedjeti deset godišnjih plaća, ako želite u mirovinu nakon punog radnog vijeka. Dakako, ako kanite raditi duže, trebat će vam manje jer ćete trošiti na manji rok. Razumljivo, ako se namjeravate umiroviti prije roka, vaš mirovinski fond morat će biti deblji.

Fidelity zato predlaže da na kraju svakog životnog desetljeća imate točno određenu sumu koja će ovisiti o vašem godišnjem prihodu. To će vam, poručuj financijaši, omogućiti da i u mirovini zadržite životni stil koji ste imali za radnog vijeka.

U nastavku donosimo koliko bi svaka osoba, prema predloženoj formuli, trebala imati na mirovinskoj štednji, a bazirano na prosječnoj neto plaći isplaćenoj u studenom u Hrvatskoj, a koja je iznosila 1.200 eura. Godišnja plaća, u tom slučaju, iznosi 14.400 eura.

Dakako, ovo je poopćena računica, budući da je za očekivati da radniku s godinama staža i ulaganjem u kvalifikacije plaća raste pa ju valja shvatiti tek kao orijentir u osobnim financijama.

  • Do 30. rođendana osoba koja slijedi ova pravila trebala bi na mirovinskoj štednji imati 14.400 eura ili jednu godišnju plaću;
  • do 40. rođendana na mirovinskoj štednji biste trebali imati 43.200 eura ili tri godišnje plaće;
  • do 50. rođendana ta bi štednja trebala biti već pozamašna – 86.400 eura ili šest godišnjih plaća;
  • do 60. rođendana mirovinski računi zborno bi trebali iznositi 115.200 eura ili osam godišnjih plaća;
  • ako namjeravate raditi do 67 godina života, a što je scenarij izgledan za budućnost, na kraju radnog vijeka na mirovinskim računima trebali biste trebali imati 144.000 eura ili deset godišnjih plaća.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.