Prati nas

Mozaik

Pametne navike

Pet svakodnevnih načina na koje štedljivi ljudi paze na novac (i zdravlje)

Poznata ‘štedljivica’ objašnjava kojih se stvari odriče u situacijama kada mora preživjeti na ograničenom budžetu. Osim što tako štedi novac, izbjegavanjem skupih i loših navika, pomaže i svom zdravlju.

Objavljeno

|

Youtuberica Kate Kaden, poznata po serijalu "Štedljivi petci", otkriva svoje tajne uštede. Kuha kavu kod kuće umjesto da je kupuje u kafićima, pregledava račune svakodnevno, nosi hranu na posao i izbjegava restorane. Osim što štedi novac, promiče zdravije navike poput pijenja vode umjesto sokova. Praktični savjeti za bolje financije i zdraviji život.
foto: Paul Siewert/Unsplash

Youtuberica Kate Kaden, poznata po serijalu video objava Štedljivi petci (eng, frugal fridays), često objavljuje jednostavne savjete za uštede na svakodnevnim troškovima. Tako je objasnila na koje stvari posebno pazi kada je u stisci s novcem.

Kavu kuha doma

Iako kultura ispijanja kave “u hodu” nije posve zaživjela u Hrvatskoj, barem ne u mjeri u kojoj to žele prodavači, u ranojutarnjoj šetnji Zagrebom susrećemo sve više žena i djevojaka koje pješače do posla ispijajući kavu iz velikih papirnatih čaša s plastičnim poklopcem.

Ovisno o dodacima, vrsti šećera, začinima i vrsti mlijeka, takva kava može koštati i do pet eura, što nije mali iznos za nešto što si možete skuhati u vlastitoj kuhinji. Spomenuta youtuberica pak kaže da joj kuhanje doma štedi i vrijeme koje bi provela čekajući na kavu u Starbucksu.

Svaki dan provjerava stanje računa

Dok pije jutarnju kavu koju si je sama skuhala, Kaden pregledava stanje tekućeg računa. Ova navika korisna je za praćenje troškova i određivanje gdje treba napraviti rezove te otkrivanje sumnjivih naplata koje treba prijaviti banci.

Osim toga, Kaden radije koristi kartice za kupovinu jer tako uvijek ima pisani trag. Što se tiče odgovornosti i trošenja, rekla je: “Osjećam da sam u velikoj manjini kad kažem da me više boli kada povučem karticu nego kada koristim gotovinu.”

Na posao nosi hranu koju je skuhala kod kuće

Nezdrave dostave, hamburgeri, pizze i tjestenine koje se uobičajeno naručuju u Hrvatskoj za marendu, nisu nešto što prudi štedljivoj youtuberici koja, dodaje, izbjegava naručivati gotovu hranu. Umjesto toga planira i kupuje namirnice od kojih će si skuhati obrok za na posao. Također, u širokom luku zaobilazi automate s grickalicama.

Pije vodu

Sokovi, nektari i gazirana pića, spadaju u skupinu najprodavanijih, ali i najnezdravijih stvari koje Hrvati unose u sebe. Pošast povišenih masnoća u krvi među hrvatskim osnovnoškolcima, nutricionisti povezuju i s gubitkom navike pijenje čiste vode.

Kaden upozorava da biste trebali izračunati koliko mjesečno trošite na slatke napitke, a mi bismo dodali da biste potom trebali izračunati i količinu šećera koju tako unosite u sebe. Na tržištu je bezbroj modela dizajnerskih flaša za vodu i zaista nema razloga da jednu ne nosite sa sobom, kamo god da ste krenuli.

Ne jede u restoranima

Iako izlazak s obitelji na večeru može biti lijep, nije baš pametna stvar ako ste ograničeni budžetom, kaže Kaden. Osim visokih cijena hrane, tu je i davanje napojnice koja se sada i u Hrvatskoj smatra nepisanom obavezom pa je neki propisuju kao da je stvar bontona.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.