Prati nas

Vijesti

Peticija

Petrović: Piletić nije osvijestio poniženje umirovljenika, veće mirovine odmah!

Ministar nas čuje, ali nije osvijestio stvarno stanje očaja i poniženja starijih osoba u Hrvatskoj, kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Koliki će biti iznos 13. mirovine?
Marin Piletić, Jasna Petrović (foto: mv)

Uskrsnice će ove godine dobiti zaposleni u javnim i državnim službama, čak 70 posto zaposlenih kod privatnika, ali i umirovljenici, u više od 60 gradova i općina. No, umirovljenici nisu do kraja zadovoljni stanjem u zemlji pa su pokrenuli i peticiju, javlja RTL.

“Smiješno je govoriti na lokalnoj razini nesistematski utvrđenim od 20 do 110 eura uskrsnicama. 25 posto svih Zagrepčana su stariji, i sigurno su mnogi na rubu siromaštva”, kazala je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović. “Prema našim izračunima, linija siromaštva od 570 eura, 75 posto ih je ispod”, navela je.

Zbog malih mirovina, pokrenuta je i peticija koju možete potpisati na ovoj poveznici. “Tek smo u četvrtak najavili peticiju. Sigurni smo da će većina umirovljenika to potpisati i da ćemo uspjeti skupiti veliku brojku. Nevjerojatno je da se ministar Piletić po društvenim mrežama iščuđava zašto mi krećemo s peticijom. Jako je čudno da nas on ignorira od prosinca”, izjavila je Petrović.

“Na tom sastanku nacionalnog vijeća u prosincu on nam nije dao da raspravljamo i predlažemo, nego se sam očitovao na neke naše prijedloge. To je neozbiljno, tako se ne vodi socijalni dijalog. Bojimo se da ovaj ministar nije osvijestio stvarno stanje očaja i poniženja starijih osoba u Hrvatskoj”, kazala je.

“Sigurno nas čuje. Brojke govore u našu korist. Zatražili smo da se povećaju mirovine, i to odmah. 10,5 posto mirovina je zakinuto od 1999. godine kada su krivo izračunali prvu aktualnu vrijednost mirovine. Mi tražimo to natrag, to je povrat duga. Tražimo da se uvede 13. mirovina. Ako to ima većina zemalja, ako to baš ovih dana pokreće Slovenija, u Portugalu i Španjolskoj imaju 14 mirovina. Doista je šokantno da se on čudi. Čemu se ima čuditi? Zatražili smo i da se uvede konačno promjena modela usklađivanja, da bude 100 posto povoljnijeg indeksa”, zaključila je Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.