Prati nas

Vijesti

Akcija, odmah!

Potpisala sam jer ne želim do smrti raditi za hranu, nije fer!

Peticija ‘Veće mirovine odmah’ ukazala je na siromaštvo najranjivijeg sloja društva, ali je i artikulirala poruku Vladi RH: Vremena za čekanje više nema!

Objavljeno

|

Kako potpisati peticiju za veće mirovine?
ilustracija: S. Bura/mj

Peticija “Veće mirovine odmah” do sada je putem interneta prikupila 8.000 potpisa umirovljenika i onih koji će to tek biti. A to je tek dio potpisa, budući da se potpisi prikupljaju i na papirnatim obrascima na terenu. U nastavku donosimo izjave nekih od potpisnika peticije koji su kristalno jasno poručili da im je dosta siromaštva u starosti i da životarenje više nije opcija.

“Potpisujem jer dosta je potkradanja onih koji su ulagali svoj minuli rad u mirovinsko osiguranje da bi sada došli na prosjački štap zahvaljujući ovima koji sebi podižu plaću više nego je inflacija priznata”, kaže potpisnik Josip iz Samobora.

Dragica iz Vrsara je pored potpisa ostavila komentar: “Jer i mi umirovljenici živimo od hrane koja se kupuje novcem, a sa sadašnjom mirovinom je nemoguće preživjeti. Nije fer i ne želim raditi do smrti kako bih se prehranila!”

“Potpisujem jer ne mogu živjeti od svoje mirovine, a ne mogu otići niti u državni Dom za starije, jer mi mirovina ne pokriva smještaj. Živim sama, bez ikakve pomoći”, požalila se Marija iz Tugara dok Ančika iz Samobora prisnažuje: “Sramotno je da umirovljenici Hrvatske kopaju po kontejnerima da bi preživjeli. Zar je to država socijalno osviještenih političara koji su plaćeni našim novcem i novcem radnika?”

“Sramotno je kako živimo! Neistina je da su male mirovine samo onih koji su radili manje od 41 godine. Imam znanstveno zvanje, radila sam 42 godine, počela sam odmah poslije fakulteta i radila do 65 godine. Doslovno sam radila krvav posao, sa delinkventima i migrantima”, objašnjava Jasminka iz Osijeka pa nastavlja: “Nisam samo odgajala i bila administrator,. Prala sam i čistila prostor zajedno s njima, ličila zidove, bila sam im vozač, kućni majstor za sitne popravke, zdravstveni djelatnik. Sve sam radila što je trebalo, a uz to sam magistrirala, specijalizirala za psihoterapeuta, doktorirala, napisala nekoliko znanstvenih radova i monografiju, a mirovina mi je 800 eura. Nemam pravo niti na energetski dodatak, niti na energetski napitak.”

“Nitko nije zaslužio ovakvu sramotnu starost. Naši roditelji, bake i djedovi, a sutra i mi sami ćemo živjeti u neimaštini zbog pojedinaca koji su sebi osigurali bezbrižnu budućnost. Pomozimo umirovljenicima da ostatak života žive bezbrižno, a ne da trebaju prosjačiti. Manjina koja uživa u svim povlasticama neka preusmjeri većinu svojih prihoda na naše umirovljenike”, Stoji uz potpis Vanje iz Splita.

Ova inicijativa Sindikata umirovljenika Hrvatske pred Vladu RH stavlja tri zahtjeva: hitno povećanje mirovina i zaustavljanje siromaštva; poboljšanje modela usklađivanja mirovina; ukidanje diskriminacije umirovljenika. Građani je mogu potpisati i online na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.