Prati nas

Vijesti

Feminizam

Sanja Sarnavka je Zagrepčanka godine: Obrazovanje je ključno

Tijekom 2023., kao i prethodnih 30 godina, hrabro je i jasno reagirala u javnosti i aktivno pridonijela feminističkoj mobilizaciji u brojnim situacijama koje se odnose na kršenje ženskih, ljudskih i dječjih prava, a posebno na slučajeve femicida i ugrožavanja sigurnosti žena i djece, kao i na praznine u pravnoj i institucionalnoj zaštiti žrtava.

Objavljeno

|

foto: zagreb.hr

Sanja Sarnavka, aktivistkinja i prepoznatljiva ikona borbe za ženska prava, ovogodišnja je dobitnica Nagrade Zagrepčanka godine. Na svečanosti u Gradskoj skupštini, Nagradu su joj uručili gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Joško Klisović“, objavio je Grad Zagreb.

Zahvaljujući Gradskoj skupštini na priznanju, Sanja Sarnavka istaknula je da je važno da se nagrada ponovno dodjeljuje na Međunarodni dan žena. “U 2024. žene su se izborile za brojna prava vezana uz njihovu ravnopravnost, no ono što je stečeno nije zagarantirano, i za to se treba i dalje svakodnevno boriti. Puno žena i muškaraca nažalost još uvijek ne prepoznaje važnost feminizma i aktivizma za ženska prava. Stoga je obrazovanje ključno u razbijanju stereotipa”, rekla je dobitnica nagrade Zagrepčanka godine. 

“Čestitam Sanji Sarnavki na nagradi kao priznanju za njenu borbu za žensku ravnopravnost”, rekao je gradonačelnik Tomašević te istaknuo da gđa. Sarnavka neustrašivo javno upozorava na kršenja ženskih prava, posebno u slučajevima femicida i ugrožavanja sigurnosti žena i djece.

Ističući da smo i danas daleko od pune rodne ravnopravnosti, gradonačelnik Tomašević je naglasio kako će “Grad Zagreb i dalje raditi na jačanju preduvjeta za rodnu ravnopravnost, posebno na podršci i zaštiti žena od nasilja, te širenju pristupačnosti kvalitetnih gradskih vrtića”. 

Sanja Sarnavka rođena je u Skoplju 7. svibnja 1954. godine. Po struci je profesorica komparativne književnosti i jugoslavenskih jezika i književnosti. Pred rat i početkom rata radila je u Centru za kulturu Trešnjevka, potom kao profesorica hrvatskog u XVIII. gimnaziji u Zagrebu, a od 1994. do 1996. u Kulturno informativnom centru. U Centru za ženske studije u Zagrebu pet je godina vodila kolegij o medijima Iskrivljeni odrazi. Od 1996. do 2000. radila je kao predavačica na Sveučilištu VERN, a od 1998. do 2000. kao programska koordinatorica u Hrvatsko-američkom društvu. Od 1996. do 2017. godine bila je zaposlena u udruzi B.a.b.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.