Prati nas

Vijesti

Gdje je zapelo?

Stiže li 13. mirovina? Umirovljenici više ne žele mrvice sa stola vladajućih

Slovenija je osigurala proračunska sredstva za isplatu 13. mirovine, dok su je Švicarci izglasali na nedavnom referendumu. Istovremeno ministar mirovinskog sustava Piletić najavljuje tek “neku vrstu naknade”.

Objavljeno

|

Kad će se isplatiti 13. mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Peticija “Veće mirovine odmah” prikuplja potpise hrvatskih građana koji su svjesni da umirovljenici loše, a zapravo sve lošije, žive te da mirovine, usprkos statističkim manipulacijama, sve više zaostaju za plaćama.

Iza peticije stoji agilni Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), čija je predsjednica Jasna A. Petrović u emisiji Treća dob (HRT) objasnila da umirovljenici, između ostalog, traže 13. mirovinu i novi model usklađivanja mirovina. Upozorila je da resorni ministar Marin Piletić od studenog odbija pregovarati s umirovljenicima i sazvati “provedbenu” sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

“Slovenija je u budžet za ovu godinu uvrstila 13. mirovinu. Mi smo u Europskoj federaciji za umirovljenike i starije osobe vrlo aktivni. Naši švicarski kolegice i kolege su prošle nedjelje izašli na referendum na kojem su izglasali 13. mirovinu. To je šokiralo mnoge u ne pretjerano socijalnoj i demokratskoj Švicarskoj kada su radnička prava u pitanju”, objasnila je Petrović.

Oglas

“Ministar Marin Piletić je rekao da će ‘biti neka naknada’. Dosta nam je naknada. Isplaćeno ih je sedam, a sada se sprema osma. Naknade ovise o odluci vlade, kako nekom puhne. One ne ulaze u mirovinu i prema njima se dalje ne usklađuju mirovine”, navela je Petrović. Naime, kada bi te naknade bile definirane kao 13. mirovina, zakonski bi rasle i usklađivale se. “To je mrvica koju nam bace”, dodala je.

Petrović je navela da se peticijom traži i uvođenje novog modela usklađivanja mirovina i to u stopostotnom iznosu rasta povoljnijeg indeksa (prosječne plaće ili potrošačkih cijena), s eventualnim socijalnim korekcijama za umirovljenike s nižim mirovinama. Sindikat traži da se usklađivanje mirovina provodi najmanje tri puta godišnje radi očuvanja realne vrijednosti mirovine. “Iza peticije obično dolaze prosvjedi, ali ne najavljujem prosvjed. Samo kažem da se ljudi tako pokreću”, kazala je Petrović.

Iako Sindikat u svojim akcijama gotovo uvijek nastupa s Maticom umirovljenika Hrvatske, ovoga puta to nije slučaj. “Očekivali smo da ćemo ići zajedno, no u zadnji trenutak su se povukli iz dogovora o peticiji, iako su nam zahtjevi isti”, kazala je predsjednica SUH-a.

Peticiju do 15. travnja možete potpisati na ovoj poveznici na kojoj pročitajte sve zahtjeve koje pred Vladu RH stavljaju Sindikat i potpisnici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.