Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Sutra će biti isplaćena nacionalna mirovina za veljaču, ovo su uvjeti

Postupak za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe pokreće se zahtjevom koji se podnosi područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nadležnoj prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.

Objavljeno

|

Kako ostvariti nacionalnu mirovinu?
foto: Photo Mix/Pixabay

Sutra, 15 ožujka 2024., počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za veljaču 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Takozvanu nacionalni mirovinu dobit će 12 703 korisnika, a među njima je 76,49 posto žena i 23,51 posto muškaraca. Za isplatu je osigurano 1.793.410,71 eura iz Državnog proračuna.

Tko ima pravo na nacionalnu mirovinu?

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području Republike Hrvatske u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. Uz navedeni uvjet, podnositelj zahtjeva mora ispuniti i sljedeće uvjete:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 eura)
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na zahtjev korisnika obustavi isplata mirovine odnosno da se utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Kako pokrenuti postupak za priznavanje prava na nacionalnu mirovinu?

Postupak za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe pokreće se zahtjevom koji se podnosi područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nadležnoj prema prebivalištu podnositelja zahtjeva. Tiskanica zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe može se preuzeti na ovim stranicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Zahtjev za nacionalnu naknadu za starije osobe može se podnijeti i elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Od kada teče pravo na nacionalnu mirovinu?

  • Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja urednog zahtjeva, ako su ispunjeni uvjeti propisani za stjecanje prava.
  • Korisniku mirovine pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.
  • Korisniku zajamčene minimalne naknade pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Koliki je iznos nacionalne mirovine?

Nacionalna naknada od  1. siječnja 2024. iznosi 150,00 EUR. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.