Prati nas

Vijesti

Svi na Sljeme

Tomašević najavio Zagrepčanima: Besplatna žičara za sve!

Grad Zagreb potpisao je sporazum s Parkom prirode Medvednica, kojem je cilj razvoj sadržaja za posjetitelje kroz održivo korištenje prirodnih resursa, i u kojem se obje strane obvezuju na poduzimanje mjera za ograničavanje automobilskog prometa.

Objavljeno

|

Tomislav Tomašević najavio je besplatnu žičaru za stanovnike Zagreba.
Tomislav Tomašević (foto: Sandro Bura)

Zagrepčani od svibnja više neće plaćati vožnju žičarom do Sljemena, objavio gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo). Istovremeno će se sniziti cijena karte i za korisnike žičare koji ne žive u metropoli.

“Dva su razloga za ovu odluku; prvi je činjenica da Zagrepčani već sada financiraju žičaru kroz otplatu kredita koji se plaća iz gradskog proračuna još 11 godina, a drugi što želimo štititi park prirode Medvednica jačanjem javnog prijevoza i postupnim ograničavanjem automobilskog prometa”, rekao je Tomašević.

Podsjetimo, gradonačelnik je još u siječnju najavio ovu mogućnost. “U 2023. godini su karte pokrile oko 20 posto troškova žičare, a oko 80 posto se financiralo iz gradskog proračuna. Analiziramo mogućnost da ona bude trajno besplatna za građane Zagreba jer oni ionako uplaćuju u proračun i financiraju žičaru”, rekao je tada.

Prema važećem cjeniku, za osobe koje žive u Zagrebu, redovna cijena vožnje žičarom u jednom smjeru je 5,31 euro. Djeca do 15 godina voze se besplatno, a mladi do 24 godine plaćaju 3,32 eura. Osobe starije od 65 godina plaćaju također 3,32 eura.

Za one koji ne žive u Zagrebu, cijena vožnje u jednom smjeru je 9,95 eura, mladi od do 24 godine plaćaju i stariji od 65 godina plaćaju 6,54 eura, dok djeca do 15 godina i osobe s invaliditetom plaćaju 2,65 eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.