Prati nas

Vijesti

Metropola

Tomašević: Sarnavka je Zagrepčanka godine, radila je hrabro i predano

Sanja Sarnavka je najpoznatija po radu u feminističkoj organizaciji B.a.b.e. I nakon umirovljenja, radom u Zakladi Solidarna i fondu Spasi me, pomogla je brojnim ženama.

Objavljeno

|

Zašto je Sarnavka izabrana za Zagrepčanku godine?
foto: Sandro Bura

Zagrepčanka godine je Sanja Sarnavka. Ovu aktivisticu za ženska prava, Gradska skupština je izabrala između devet kandidatkinja. Čestitke joj je uputio i gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo).

“Nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje se ženama koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji ženskih prava i rodnoj ravnopravnosti i ako ju je itko zaslužio, to je Sanja Sarnavka”, objavio je Tomašević.

“Kao što je u svom govoru rekla naša Jelena Miloš, cijeli je život posvetila borbi za prava žena, počevši u vrijeme kada to nije bilo nimalo popularno – kada se feministkinje nazivalo vješticama, kada su bile izložene javnim napadima i kada nije bilo nikakve infrastrukture za podršku žena. Radila je to hrabro i predano, svih ovih godina i zato joj želimo dati zasluženo priznanje.”

“Grad Zagreb će nagradu ove godine po prvi put dodijeliti na 8. mart i time simbolički zahvaliti i Sanji i svim zagrebačkim feministkinjama koje su ustrajnim radom izborile mnoge institucije i organizacije koje danas imamo”, zaključio je Tomašević.

“Tijekom 2023. je, kao i prethodnih 30 godina, hrabro i jasno reagirala u javnosti i aktivno pridonijela feminističkoj mobilizaciji u nizu situacija koje se odnose na kršenja ženskih, ljudskih i dječjih prava, a posebice na slučajeve femicida i ugrožavanja sigurnosti žena i djece, kao i na praznine u pravnoj i institucionalnoj zaštiti žrtava”, obrazloženo je u prijedlogu se našao pred zastupnicima Gradske skupštine.

Najpoznatija je po radu u feminističkoj organizaciji B.a.b.e. I nakon umirovljenja, radom u Zakladi Solidarna i fondu Spasi me, pomogla je brojnim ženama. Svojim je javnim djelovanjem ukazivala na probleme te se zalagala za zaštitu ljudskih prava, i to prioritetno prava na život bez nasilja i na reproduktivno zdravlje.

Sanja Sarnavka rođena je u Skoplju 7. svibnja 1954. godine. Po struci je profesorica komparativne književnosti i jugoslavenskih jezika i književnosti. Pred rat i početkom rata radila je u Centru za kulturu Trešnjevka, potom kao profesorica hrvatskog u XVIII. gimnaziji u Zagrebu, a od 1994. do 1996. u Kulturno informativnom centru. U Centru za ženske studije u Zagrebu pet je godina vodila kolegij o medijima Iskrivljeni odrazi. Od 1996. do 2000. radila je kao predavačica na Sveučilištu VERN, a od 1998. do 2000. kao programska koordinatorica u Hrvatsko-američkom društvu. Od 1996. do 2017. godine bila je zaposlena u udruzi B.a.b.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.