Prati nas

Povjerljivo

Ispovijest

Trudna sam, a suprug (65) ne želi dijete. Možda je sebično, ali želim biti majka

Duboko žalim što nemam vlastito dijete, strahujem da će ta žalost samo rasti s vremenom. Također, volim svog muža do te mjere da želim dijete s njim. Tiho sam ljubomorna na činjenicu da njegova bivša ima četvero djece s njim.

Objavljeno

|

ilustracija: S. Bura/mj

Brakovi s velikom razlikom godina, a posebno trudnoće u takvim brakovima česta su meta anakronih osuda i predrasuda. No ponekad razdor može nastati i unutar samih partnera; budući da se prioriteti tijekom života mijenjaju, a žene s godinama pojačano ispituju životne odluke koje su donijele.

Jedno takvo “lomljenje” iznijela je pred javnost korisnica Reddita koja je objavila da ima 42 godine i da je trudna osam tjedana. Posve je sigurna u trudnoću, iako nije bila kod liječnika. Kaže, nema djece, a glava i srce su joj u raskoraku oko donošenja odluke. Suprug je 23 godine stariji od nje i ne želi još jednom biti otac.

“Zajedno smo već 20, a u braku smo 12 godina. Da, oboje smo svjesni velike razlike u godinama. To nije bilo nešto što smo planirali, ali smo se upoznali i kliknuli. Još uvijek sam nevjerojatno zaljubljena u njega”, navodi u svojoj ispovijesti ova žena. On ima četvero djece s prvom suprugom. Svi su već odrasli, neki imaju i vlastitu djecu. Rekao joj je na početku veze da ne želi više djece. “Trebalo mi je vremena da odlučim želim li započeti ozbiljnu vezu s muškarcem koji već ima djecu i koji ne želi više djece”, objasnila je. Na kraju je donijela odluku – posve je u redu biti u sretnom braku bez djece.

“Bila sam sretna s njim, iako sam ponekad osjećala prazninu u srcu. To sam počela jače osjećati kad je moja puno mlađa sestra rodila, a zatim kad su djeca mog muža postala roditelji. Bilo mi je teško gledati sve te bebe i počela sam se pitati što sam možda propustila”, navodi.

Od nade do očaja

Nenadana trudnoća u njoj je izazvala podijeljene osjećaje čak i prije nego je kući iz ljekarne donijela test na trudnoću. Ponekad je bila uzbuđena i puna nade, a ponekad očajna. Test je prekinuo nedoumicu o tome je li trudna.

“Moje srce želi ovu bebu. Mislim da u dubini duše žalim što nemam vlastito dijete i bojim se da će ta žalost rasti kako budem starija. Također volim svog muža toliko da želim imati njegovo dijete. Uvijek sam bila tiho i potajno ljubomorna na činjenicu da njegova bivša ima četvero djece s njim.”

“Moja glava zna da je ovo glupo. Imam 42 godine, ali moj suprug ima 65 godina. Djed je. Njegovo najstarije dijete ima samo godinu dana manje od mene! Ne želi imati dijete sada. Nije ispravno imati dijete kako bih ispravila odluku zbog koje sam požalila. Znam to. Oboje smo prestari. Znam što stvarno trebam učiniti, ali tužna sam i ljuta zbog toga. Zapravo samo tužna i ljuta na sebe. Mislim da bih mogla prihvatiti nemati djecu, ali dopustiti si trudnoću je samomučenje”, povjerila se.

“Želim dijete za sebe”

U nastavku opisa unutarnjih previranja navodi da misli da bi iznijeti trudnoću bilo posve sebično, ali i da osjeća snažnu potrebu za majčinstvom: “Više ne mogu poreći da zaista želim ovu bebu. Za sebe. Osjećam ogromnu prazninu u svom životu, veću nego što sam ikad mogla priznati sebi. Nisam osjećala tu čežnju za djecom kad sam upoznala svog muža. Nisam je osjećala ni godinama kasnije kad smo se vjenčali. Biti majkom nije bio moj san.”

“Prije nekoliko dana, moja mlađa sestra poslala mi je sliku pozitivnog testa trudnoće. To će joj biti druga beba. Ona je deset godina mlađa od mene, a njen suprug upravo je napunio 30 godina. Potpuno je normalno da sada imaju dijete. Naravno, bila sam sretna zbog nje, ali osjećala sam se tužno zbog sebe. Kad sam rekla svom suprugu, samo je rekao: To je lijepo. Bez ikakvog razumijevanja toga koliko me vijest o sestrinoj trudnoći pogodila.”

Idući dan na poslu kolegica joj je pričala o tome kako treba napraviti test trudnoće jer misli da je trudna, a to pokrenulo cijelu uredsku raspravu i dijeljenje iskustava o trudnoći. “Nije potrebno reći da sam se osjećala prilično žalosno kad sam tog dana došla kući. Moj suprug me pitao što nije u redu. Rekla sam mu da je sve u redu i da ću biti malo tužna zbog stvari koje on ne može razumjeti. Čini se da on i dalje nije znao na što mislim, a onda je shvatio i upitao: Je li to zbog bebe? Naravno da je! To je jedina stvar o kojoj sam razmišljala otkad sam vidjela pozitivan test trudnoće. To me razdire.”

Naime, suprug nije dvojio da će trudnoću prekinuti. Njegovi argumenti su bili da će biti prestar, dijete će kretati u vrtić kad on bude imao 70. “Nije fer to učiniti djetetu”, ponavljao je riječi koje društvo nameće starijim roditeljima. “Rekla sam mu da znam i razumijem. Shvaćam da bi to bilo sebično prema njemu i prema djetetu. Rekla sam mu da me ostavi na miru i da moram to isplakati”, odgovorila je.

“Nije više rezolutan”

“Kasnije je pitao hoću li ga napustiti zbog ovoga, kazao je da zna da mogu naći mlađeg koji će željeti dijete. Rekla sam mu da uopće ne razmišljam o napuštanju našeg braka. Volim ga svim svojim srcem i ne želim biti s nikim drugim, čak i ako to znači da bih mogla imati dijete. Ne znam čak ni mogu li lako ponovno zatrudnjeti i moje će se šanse samo topiti. Ne želim ni dijete samo da bih imala dijete i iskusila majčinstvo. Želim nositi dijete svog muža. Želim biti majka njegove djece.”

“Pitala sam ga bi li me ostavio ako inzistiram na djetetu. Rekao je da ne bi. Rekao je da misli da bih bila fantastična majka. Kazao je i da je razmišljao o tome da imamo djecu, ali da on više ne može biti vrsta oca koja je potrebna djetetu. Ne želi umrijeti prije nego što dijete završi srednju školu ili me ostaviti da se sama nosim sa svime”, ispovijeda se očajna trudnica svjesna da bi eventualni dolazak djeteta preokrenuo život njoj, ali i njenom starijem suprugu.

“On kaže da sada praktički možemo ići kamo želimo, raditi što god želimo kad god želimo, a s dolaskom djeteta će sve to prestati. Ali također je rekao da me ne može gledati tako tužnu, zabrinut je da to neću moći preboljeti. Dakle, sada više nije kategorički protiv djeteta. Rekao mi je da odem k liječniku pregledati trudnoću i da ćemo o svemu kasnije razgovarati. Naravno, što duže ostanem trudna, više se vežem za tu ideju majčinstva i teže će mi biti bilo što poduzeti. Dogovorila sam termin kod moje ginekologinje. Pokušavam se pripremiti za sve”, stoji u zaključku redditorice koja je pod pseudonimom “2Xkromosoma” barem dio svog tereta prepustila čitateljima njene ispovijesti.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.