Prati nas

Vijesti

Crna kronika

Udomitelji iz Vrbovca osumnjičeni da su štićenike pretvorili u robove

Sumnja se da su počinili kazneno djelo ‘Trgovanje ljudima’ na štetu pet muških osoba starosti od 47 do 72 godine.

Objavljeno

|

Umirovljenica ukrala epilator
foto: Gerd Altmann/Pixabay

Zagrebačka je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca starosti 67 i 30 godina te jednom ženskom osobom starosti 62 godine. Sumnja se da su počinili kazneno djelo na štetu petorice štićenika koje su pretvorili u robove.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem se sumnja da je osumnjičeni 67-godišnjak unazad desetak godina pa do  2023. godine, pribavio dozvolu za obavljanje udomiteljstva u obitelji osumnjičenih na području Vrbovca za smještaj odraslih osoba.

Udomiteljstvo je od njega preuzeo mlađi član obitelj u travnju 2022. godine da bi potom ishodio dozvolu za obavljanje udomiteljstva za pet osoba s mentalnim poteškoćama. No, čini se kako im je dobrobit štićenika bila na posljednjem mjestu.

Trojac je osumnjičen da su , u namjeri da ih izrabljuju za obavljanje različitih poslova, fizički kažnjavali te prisiljavali štićenike na rad, ograničavali im slobodu kretanja, zloupotrebom teškog psihofizičkog stanja stvorili odnos ovisnosti i nadzora nad njima.

Sumnja se da su, prisiljavali ih na teške fizičke poslove na imanju, gdje su hranili i opsluživali domaće životinje, obavljali poslove u vinogradu, u polju i slično. Nadalje, žrtve ovog kaznenog djela za vrijeme boravka u udomiteljskoj obitelji, bile su smještene tijekom noći u zaključane prostorije i bez nadzora.   

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.