Prati nas

Povjerljivo

Blagdan

Uskrs kod bake Nene: ‘Nekad sam rintala po kući, unuk me naučio što je važno’

Posljednje tri godine gospođa Nena uoči Uskrsa manje nego prije mari za savršenstvo u kući i na blagdanskom stolu – posvećuje se radije četverogodišnjem unuku kojeg kći i zet dovezu ne bi li s bakom pekao kolač i bojao jaja.  

Objavljeno

|

Veselo u domu gospođe Nene bilo je od jutra, unuk joj je došao prije devet. “U tjednu sam već ispekla kekse, a u petak makovnjaču i orehnjaču, ostavila sam si tako za subotu samo napraviti čupavce, moj unuk Nino voli peći sa mnom.”

“Uvijek odaberem neki drugi drugi kolač, a čupavce još nismo radili zajedno. Oni su u mojoj obitelji nekako bili tradicionalni kolač na Uskrs, pa sam i ja nastavila tradiciju”, doznajemo od gospođe Nene.

Decoupage oslikavanje jaja

“Dok se peklo tijesto stavila sam kuhati 20 jaja, dodala sam u vodu alkoholnog octa da pobijele. Nino je rezuckao salvete za jaja, izabrala sam tehniku decoupage jer nam kći brani industrijske boje. Jaje smo kistom namazali bjelanjkom, i na to zalijepili motive sa salveta – ispalo je odlično!” otkriva nam.  

“Nekad sam pretjerivala sa spremanjem, pečenjem i nakuhavanjem, baš sam rintala, ali sada se posvetim unuku jer vidim da uživa. Četiri zabavna sata smo nas dvoje danas proveli u kuhinji. Bilo mi je već dosta, umaram se brže nego nekad, a moram i često sjesti jer me boli koljeno. No, ipak je bilo zabavno i uspješno”, kaže.

Uskrsno jutro počinje u 6

Ujutro ova domaćica opet najprije ode u kuhinju. “Iako sam većinu toga pripremila, ujutro ću ustati oko šest. Moj ritual se ponavlja desetljećima. Popijem kavu, krenem prati luk, rotkvice, naribam hren pa pomiješam s vrhnjem. Potom na električni rezač narežem šunku, potom i pršut, slaninu i kobasice jer imamo domaće”, otkriva nam. I kruh, kaže, reže na rezač, da šnite budu lijepe, tanke i sve jednake.

“Potom režem sir, kupila sam tri vrste da to bude lijepo vidjeti na tanjuru. Na pladanja obavezno stavim koji orah i par sušenih smokvi koje ljeti sušimo na vikendici na moru. Dodati ću osim rotkvica i luka i malo svježe paprike, da ne bude sve teško i masno”, naglašava gospođa Nena koja je na uskršnju trpezu potrošila preko sto eura.

“Otkinuli smo od moje i suprugove penzije, ipak je Uskrs. Jedino nismo kupovali alkohol, sin je obećao dvije butelje uz ručak”, kaže.

U crkvu u 9

U crkvu ide u nedjelju u 9, jer joj na doručak oko 10.30 dolaze kći i sin s obiteljima. Za stolom će ih biti osmero: Ona i suprug, kći i zet, sin i snaha, te dvoje unučadi. “Sin poslije ide kod snahinih roditelja na ručak, a mi ostali idemo prošetati dok se peče odojak. Barem smo do sada išli malo na savski nasip, ali ove godine vidjet ću kako će mi biti s koljenom, danas me baš boljelo jer sam se preforsirala”, požalila se.

Na pitanje ima li čarobnu formulu da nakon fizički napornog dana još uvijek zvuči vedro i smireno, odgovara: “Nisam mirna ni smirena, padam s nogu. Baš sam si pripremila da idem izmoliti krunicu pred spavanje. To će me najbolje smiriti, to je moja najbolja priprema za san. Predam sve Bogu i mirno spavam do jutra”, kaže nam gospođa Nena.

Kako su tekle vaše pripremene i sam Uskrs?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.