Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Zagreb isplaćuje uskrsnicu i dodatak za ožujak umirovljenicima

Radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu umirovljenici se razvrstavaju u četiri skupine.

Objavljeno

|

Koliko će rasti mirovine?
foto: Sandro Bura

Novčana naknada umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec ožujak 2024. i uskrsnica u iznosu od 50,00 eura isplaćivat će se putem tekućih računa i putem Hrvatske pošte. Dijelu korisnika koji imaju otvorene tekuće račune, novčana naknada je isplaćena u petak, 15. 3. 2024., dok će se ostalima ista isplatiti u ponedjeljak, 18. 3. 2024. godine.

Korisnicima koji novčanu naknadu primaju putem Hrvatske pošte isplaćivat će se od ponedjeljka 18. 3. 2024. godine. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Nakon tog roka nema retrogradne isplate.

Pravo na novčanu naknadu ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prije podnošenja zahtjeva na priznavanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 238,90 eura mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu naknadu umirovljenici se razvrstavaju u četiri skupine:

  • I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 119,45 eura mjesečno
  • II. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 119,46 eura do 159,27 eura mjesečno
  • III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 159,28 eura do 199,08 eura mjesečno
  • IV. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose 199,09 eura do 238,90 eura mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 66,36 eura naknade, mjesečno, umirovljenici II. skupine na 53,09 eura naknade mjesečno, a umirovljenici III. skupine na 39,82 eura naknade mjesečno, a umirovljenici IV. skupine ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 26,54 eura mjesečno.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.