Prati nas

Mozaik

Novac i mirovina

Život u mirovini je jeftiniji, na ove troškove možete zaboraviti

Struktura troškova u mirovini bitno je drugačija od troškova koje imamo za radnog vijeka. Novca je možda manje, no manje je i stavki na koje ga trošimo.

Objavljeno

|

Uživajte u mirovini uz smanjenje troškova kao što su krediti, putovanja na posao i poslovna odjeća. Sada imate više vremena za hobije i opuštanje, dok popusti i niži porezi dodatno olakšavaju život.
ilustracija: S. Bura/mj

Osim što ćete imati više vremena za slobodne aktivnosti, mirovina će vam donijeti i posve drugačije strukturiran budžet. Na neke stavke više nećete trošiti novac, no zato ćete neke pojačati. Primjerice, više ćete novca ulagati u zdravstvenu skrb, a možda i u nove hobije. U nastavku donosimo devet troškova koji bi se trebali smanjiti ili potpuno nestati u mirovini.

1. Otplata stambenog kredita

Otplata kredita za kuću ili stan je među najvećim stavkama radnika. U mirovini, uglavnom, više ne trebate brinuti o zakašnjelim ratama ili promjeni kamate. Doduše, ako ste savjesni kućevlasnik, i dalje ćete plaćati osiguranje, a možda i buduće poreze. Ne treba smetnuti s uma ni trošak održavanja nekretnine. No, u konačnici, to je sve znatno manje od cijene kredita. Osim toga, ako vam je kuća preveliki zalogaj za održavanje, možete je prodati i kupiti stan. I još će vam ostati hrpa novca sa strane.

2. Troškovi putovanja na posao

Ako ste svakog jutra koristili automobil da biste došli do posla, toga troška više nema. Troškovi vezani uz održavanje automobila također bi se trebali smanjiti.

3. Drugi automobil

Ako ste u braku, možda ste trebali dva automobila kako biste oboje stigli na posao. U mirovini vam je dovoljan jedan automobil. To otvara sjajnu priliku za prodaju nepotrebnog vozila. Ako vam je dostupan javni prijevoz, možete ga koristiti kako bi dodatno smanjili upotrebu automobila.

4. Poslovna odjeća i obuća

Možda ste imali posao koji je propisivao način na koji ste se morali odijevati, uključujući frizure i modne dodatke. Sada to možete zaboraviti. Formalnu poslovnu odjeću i obuću može zamijeniti ležerna garderoba u kojoj ćete se osjećati i lijepo i ugodno.

5. Troškovi koji su vam štedjeli vrijeme

Dostava hrane, plaćena pomoć u kući ili vrtu, sve je to stvar prošlosti. Sada imate dovoljno vremena da sami održavate svoj dom, da kuhate i plijevite salatu. Dapače, možete postati i sam svoj majstor. Sve to može biti sjajno i za vaše zdravlje i za osjećaj samopouzdanja.

6. Troškovi vezani uz posao i kolege

Tijekom radnih godina, možda ste trošili novac na izlaske, kave ili sudjelovanje na raznim događanjima s kolegama. Ili ste možda redovito doprinosili za domjenke i darivanja. U mirovini više ne morate plaćati kavu u kafeteriji niti sudjelovati u zajedničkim troškovima.

7. Plaćanje punog iznosa

Umirovljenici često dobivaju popuste; od supermarketa do turističkih agencija. A čini se da će toga biti i više.

8. Putovanja u špicama sezone

Tijekom radnog putovali ste i odlazili na ljetovanja kada vam je posao to dopuštao, a to je bilo tijekom kolektivnih godišnjih odmora ili spojenih blagdana i praznika. Zrakoplovne i hotelske kompanije postavljaju cijene prema trenutnoj potražnji. U mirovini ne morate putovati za vrijeme špice sezone.

9. Veliki porezi

Kako se mijenja vaša dohodovna situacija, možda ćete prijeći u niži porezni razred ili će vam dohodovni porez biti posve ukinut, ovisno o visini primanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.