Prati nas

Povjerljivo

Traži izlaz

Anela (57): ‘Muž se zapustio i samo pije pivo. Ne trebam ga takvog, želim razvod’

Trudi se, govori nam gospođa Anela, ostati fit, brine o izgledu, još uvijek prati modu i odijeva se tip-top. Uz posao stigne pjevati u zboru i često šeće s prijateljicama. Njezin suprug je pak, tvrdi u razgovoru, čista suprotnost i ona je, povjerava nam, spremna na razvod.

Objavljeno

|

Dok se netrpeljivost godinama nakuplja, ona se suočava s njegovim lošim navikama i nezainteresiranošću za zdravlje. Iako je pokušavala, više ne može trpjeti njegovo ponašanje. Muževa nebriga za prehranu i zdravlje uzrokovala je napetosti u njihovom odnosu, uz Anelinu frustraciju što on ne poduzima korake za promjenu.
ilustracija: S. Bura/mj

Ne bi imala nikakvih velikih briga u životu, govori nam 57-godišnja gospođa Anela, da je ne proganja netrpeljivost prema suprugu, koja se u njoj nakuplja godinama. “Ne mogu ga više podnijeti čak ni dok sjedimo za stolom i jedemo, osvijestim njegovo mljackanje i digne mi se živac, samo na to mislim i nerijetko se maknem od stola”, kaže iskreno.

To su, napominje, samo zadnje kapi koje su počele prelijevati čašu, nakupilo se toga, kaže, previše.

“Druge su stvari u meni dovele do ovog stadija da ga ne mogu više gledati ni slušati. Kako su godine išle, tako je on sve više zapuštao svoj izgled i zdravlje. Ne mari što jede, nakupio je kilograme jer si nakon mog ručka nerijetko još reže kobasice. Apsolutno ga ne zanima je li nešto zdravo ili nije, uvijek je bio takav, samo što sam ja, dok je kći bila mala, pazila na prehranu svih nas, a kad je ona odselila, on je kao divljak, jede što mu se prohtije”, kaže.

“Riba mu je skupa, ali pivo nije”

“Ne pita on, naglašava Anela, za nutrijente ni kalorije. Ali zato je tlakomjer kraj njega non stop. Ne znam do kada će tako gurati, umorila sam se od ukazivanja na to što je dobro za njega, a što nije. Ni pivo više nije za njega na dnevnoj bazi, kad mu kažem samo odmahuje rukom. Riba mu je skupa, a paket od šest limenki piva nikad. A čim nešto kažem, odgovor je uvijek isti: Naporna si”, povjerava nam.

“Kad ti netko želi dobro, a ti mu na svaku rečenicu spuštaš niskim udarcima, to je zbilja jadno. Recept za izluđivanje“, rekla je ironično i dodala da se svaki dan uzrujava zbog njega.

Potom je rekla i da je smeta i to što on nema prijatelja, jedini koji ih posjećuju su ljudi iz njezinog kruga. “Sada su me i oni parovi koji su nam godinama dolazili, počeli ispitivati je li on kod kuće. Svima je naporan, radije dođu kad njega nema. Radi u smjenama, pa ga lako izbjegnu”, doznajemo.

Štošta mu je oprostila

Potom nam je povjerila da je rano, još u mladosti, ostao bez oba roditelja te da ga to prati kroz cijeli život. “Zbog toga sam mu štošta oprostila, prešla sam preko mnogi njegovih svinjarija. No, sada mi je dosta, ne mogu više. Čovjek nema nikakav ispušni ventil, niti se rekreira, niti se uredi i izvede me negdje, niti se trudi oko kućanstva. Gledam ga kako se upropaštava, ne mogu dopustiti da i mene povuče za sobom”, govori.

Ona pak, kaže, ima posao koji u voli u jednoj suvenirnici, pjeva u zboru, triput tjedno šeće s dvije prijateljice. “On ne samo da mi je postao nepotreban, nego me živcira njegova blizina. Mislim da smo dotakli dno. Odgađam odlazak jer me svi osuđuju, stalno slušam kako mi govore što mi razvod treba sada, u ovim godinama. Zajedno smo i nešto stvarali, a on je egoist, nastojat će me oštetiti kako zna i umije. Ne znam što ću i kako ću, ali nisam sretna s njim”, zaključila je temu o svom bračnom životu gospođa Anela.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.