Prati nas

Vijesti

Nepravedno usklađivanje

Bivšim saborskim zastupnicima značajno su porasle mirovine

Devet dana prije izbora počela je isplata usklađenih mirovina. Uz novu veću mirovinu, isplaćeni su i zaostaci usklađivanja za siječanj i veljaču ove godine.

Objavljeno

|

Koliko su porasle mirovine saborskim zastupnicima?
Vladimir Dolovčak (scr: RTL)

Stigla je “povišica” za milijun i 240 tisuća umirovljenika, i to 4,19 posto. “Meni je narasla mirovina sada 13 eura, i što ja mogu kupiti? Kilogram junetine! Pa to je sramota”, kaže za RTL umirovljenik Vladimir Dolovčak iz Zagreba.

“Ja sam dobila i dobro će mi doći i popunit će mi budžet. Dobila sam 23 eura. Zadovoljna sam, ne može više kad ne daju više”, poručuje Dunja Škarika iz Zagreba. Ukupno je država za umirovljenike izdvojila 300 milijuna eura. No, kad se podijeli svima, iznosi baš i nisu veliki.

“Te mirovine se isplaćuju zajedno s zaostatcima za siječanj i veljaču. Ovo usklađenje je donijelo da nam je sveukupna prosječna mirovina porasla za nešto više od 20 eura i ona sada iznosi približno 580 eura”, kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Ivan Serdar.

U brojkama to izgleda ovako: Oni koji primaju najniže mirovine od 350 eura s usklađenjem su dobili 15 eura više. Oni s prosječnom mirovinom od 577 eura, u novčaniku imaju dodatnih 21 euro. S druge strane, bivši saborski zastupnici koji primaju 1.300 eura mirovine – od danas imaju 109 eura više, analizira RTL.

“Nije to povećanje, to je usklađenje. Mirovine se nisu povećale već 20 i nešto godina. Ovo usklađenje nema veze ni s usklađenjem”, kaže Zagrepčanka Dragica Martinić. “Premalo je. Ako je osnovna mirovina manje od 1.000 eura, što je 4 posto?” dodaje umirovljenica Željka Marinović.

“To su mizerni iznosi, mrvice sa stola. Suci su dobili povećanje od 500 eura na plaće, a umirovljenicima je prosječna mirovina 500 eura. Koliko oni mogu dobiti s tih četiri posto? Mizerno i jadno”, zaključuje glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Igor Knežević.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.