Prati nas

Vijesti

Zatišje pred buru

Borba na ulicama: Umirovljenici FBiH odlučuju o masovnim prosvjedima

Svi umirovljenici su ostali nijemi na vijest da mogu očekivati povećanje mirovina maksimalno dva posto. Upravo ta šutnja je najopasniji komentar. To je zatišje pred buru.

Objavljeno

|

Može li se na referendumu odlučivati o visini mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine šokirani su informacijama da će se mirovine 15. travnja povećati za mizernih dva posto. To je daleko ispod minimalnih potreba ove populacije i nije im jasno kako su se proračunske blagajne mogle tako brzo isprazniti dolaskom nove Vlade Federacije.

“Ne znam otkud ta priča o dva posto kada još nemamo podataka o bruto domaćem proizvodu i indeksu potrošačkih cijena. Svi su sada nekakvi analitičari. Ako je to točno onda nije dobro. Ja sam očekivao minimalno 17 posto s obzirom na inflaciju. Prošle godine mirovine su povećane za više od 20 posto, a sada odjednom nema novca. Kako prošle godine nam pune blagajne, a sada prazne”, za Faktor.ba kaže Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Unsko-sanske županije.

Naglašava kako Savez udruženja umirovljenika mora imati jasne zahtjeve prema Vladi Federacije BiH, ali i razmotriti opciju prosvjeda ako ne bude većeg povećanja mirovina.

“Mi se u 2024. godine vraćamo na period koji je bio prije 2018. godine kada je udarna vijest bila da ide isplata mirovina petog u mjesecu!? Pitali ste me kako žive umirovljenici, pogotovo oni sa najnižim mirovinama koje su 565 KM (284 eura). Oni poslije plaćanja svih obaveza, lijekova, komunalija, ima na raspolaganju dnevno po nekoliko konvertibilnih maraka”, navodi Terzić.

Kad umirovljenik zašuti

“Oni najbolje znaju kako žive. To nije život već puko preživljavanje, ispod svake granice siromaštva. Ne znam kako to nazvati. Ali zapamtite, kada umirovljenik zašuti onda je opasno! On više nema što govoriti, ne priča, razočaran je, ubijen, ne živi život. Šokirani su”, govori Terzić za Faktor.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Zeničko-dobojske županije kaže kako će se zbog teškog položaja umirovljenika 15. svibnja na Skupštini Saveza udruženja umirovljenika FBiH donijeti odluka ide li kompletan savez u masovne prosvjede.

“Mislim da ide. Zajedno smo jači. Mi iz Zenice i Tuzle smo upozorili da ako mirovine ne budu uvećane 10 posto od mirovine u prosincu, odnosno pet posto u travnju i ako se ne izmjene članovi 79. i 80. Zakona o MIO-u, kako bi u ovoj godini mi imali izvanredno povećanje mirovina, pripremamo za masovne prosvjede.”

Zatišje pred buru

“Svi umirovljenici su ostali nijemi na vijest da mogu očekivati povećanje mirovina maksimalno dva posto. Upravo ta šutnja je najopasniji komentar. To je zatišje pred buru. To mizerno povećanje je krajnji bezobrazluk”, govori Trakić za Faktor.

Prisjetio se sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH u ožujku. “Rekli su nam na sastanku da mi njih koštamo, a ja sam im rekao da nas skinu sa proračuna. Uzeli su naše četiri milijarde u proračun kako bi imali rekordan proračun. Naš premijer Fadil Novalić koji je sada nažalost u zatvoru, bio najbolji premijer prema populaciji umirovljenika. Prošle godine je bilo više od 20 posto povećanje, njegovim naporom je urađen novi Zakon o MIO-u.”

“Onaj zakon koji je devastirao Zavod MIO je stavljen van snage, međutim ovi su ponovo nastavili po starom. Ponovno imamo veće mirovine od plaća, mislim na Oružane snage BiH, sada ide policija, KP domovi, liječnici…”, govori Trakić i dodaje:

“Slušamo priče iz sadašnje Vlade FBiH, Zavoda MIO FBiH, kako je mirovina povećana od 2018. godine za 60 posto, a ne pričaju koliko su otišli troškovi života, cijene hrane i sve ostalo. Njihove plaće koliko su povećane ne pričaju. Prosječna neto plaća u FBiH 2018. godine nije bila ni 900 KM (460 eura), a sada je više od 1.300 KM (665 eura). I još se kite tuđim perjem, nije to njihovo perje.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.