Prati nas

Vijesti

Nevoljena reforma

Češka sprječava kolaps, produžuje radni vijek i smanjuje mirovine

Slično kao i u Hrvatskoj, češki mirovinski sustav ugrožen je zbog sve dužeg životnog vijeka i niske stope nataliteta. Starije generacije nisu rodile dovoljno radnika koji bi lako iznijeli teret solidarnog mirovinskog sustava.

Objavljeno

|

povećava se dob za umirovljenjem u Češkoj.
foto: Johan Mouchet/Unsplash

Češka vlada odobrila je reformu mirovinskog sustava koja podiže dobnu granicu za odlazak u mirovinu i smanjuje mirovine za buduće umirovljenike. Cilj su uštede koje se mjere u milijardama eura godišnje.

Reforma predviđa postupne pomake u dobi za odlazak u mirovinu i odgađa umirovljenje za čak sedam mjeseci radnicima koji sada imaju 52 godine ili su mlađi od toga. Sadašnja dob za umirovljenje u Češkoj je je 65 godina. Također, nova formula za izračun mirovina dovest će do toga da će budući umirovljenici imati za oko 8 posto niže mirovine u usporedbi sa sadašnjima.

Ova srednjoeuropska zemlja, kao i mnoge druge u razvijenom svijetu, suočava se s fiskalnim pritiskom starenja stanovništva zbog sve duljeg životnog vijeka i niske stope nataliteta. “Promjene će spriječiti kolaps mirovinskog sustava i osigurati dostojanstvene mirovine i za današnje mlade generacije”, rekao je premijer Petr Fiala.

Oglas

Reforma vlade desnog centra ima za cilj zadržati prosječnu očekivanu dob provedenu u mirovini na oko 21 godinu. To znači da kada se promijeni duljina životnog vijeka, promijenit će se i dob za odlazak u mirovinu. Prosječni životni vijek pri rođenju u Češkoj je 76 godina za muškarce i 82 godine za žene, prema podacima Češkog statističkog ureda za 2022. godinu.

Reforma također omogućuje raniji odlazak u mirovinu za ljude koji rade u fizički zahtjevnim ili rizičnim profesijama, kao što su šumarski radnici, vatrogasci, rudari, zavarivači i specijalizirane medicinske sestre.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.