Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Dijelu umirovljenika u lipnju će isplatiti energetski dodatak, ovo je procedura

Dodatak će biti isplaćen najkasnije u mjesecu lipnju 2024. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Objavljeno

|

Rastu mirovine iz II. stupa
foto: S. Bura/mj

Kako bi ostvarili pravo na isplatu energetskog dodatka (jednokratni novčani dodatak), korisnici mirovine s takozvanim inozemnim elementom putem interneta trebaju popuniti obrazac putem kojeg će dostaviti i dokaz o visini inozemne mirovine. Rok za dostavu je 31. svibnja 2024. godine.

To se odnosi na umirovljenike s inozemnim elementom kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 880,00 eura. U popunjeni online obrazac trebaju učitati potvrdu banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za veljaču 2024. ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za veljaču 2024.

Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.

Oglas

Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu trebaju označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj. Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (880,00 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

Dodatak će biti isplaćen najkasnije u mjesecu lipnju 2024. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.