Prati nas

Mozaik

Bez suvišnih rituala

Franjo izdao detaljna uputstva za svoj pogreb: ‘Bez katafalka’

Ritual papinskog pogreba je preglomazan, smatra aktualni papa. Zbog toga je odlučio dokinuti suvišne prakse.

Objavljeno

|

Papa Franjo otkriva detalje svog ispraćaja: bez svečanog odra, pokop u bazilici Svete Marije Velike.
scr: EWTN

Papa Franjo je novinaru španjolskog lista ABC, Javieru Martinezu-Brocalu, ispričao na koji način želi biti ispraćen s ovoga svijeta. Kaže, imat će lijes, ali ne i svečan odar na kojem će biti izloženo njegovo tijelo.

86-godišnji argentinski papa, koji je u posljednje vrijeme imao niz manjih zdravstvenih problema te koristi invalidska kolica zbog problema s koljenima, kaže da želi biti pokopan “dostojanstveno kao svaki kršćanin”.

Podsjetivši na sprovod svog prethodnika Benedikta XVI. u siječnju prošle godine, Franjo je rekao: “To je posljednje bdjenje koje se tako slavilo, s papinim tijelom izloženim izvan lijesa, na katafalku. Razgovarao sam s voditeljem ceremonije i eliminirali smo to, ali i mnoge druge stvari jer je ritual bio preglomazan.”

Papa je potvrdio da je već izdao upute da će biti pokopan u bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore), za razliku od svojih prethodnika koji su svi pokopani u crkvi Svetog Petra. Rekao je da želi biti položen u prostoriju u kojoj drže svijećnjake. “To je to mjesto. Potvrdili su mi da je sve spremno”, kazao je.

Franjo je objasnio da mu je marijanska bazilika postala draga i prije nego je postao papa 2013. godine. Tamo je često molio dok je bio kardinal Jorge Mario Bergoglio iz Buenos Airesa, prije nego što je izabran nakon Benediktove šokantne ostavke.

Podsjetimo, 11. veljače 2013., Benedikt je najavio svoju ostavku, navodeći kao razlog “nedostatak snage duha i tijela” zbog svoje poodmakle dobi. To je bila prva papina ostavka od Grgura XII. 1415. godine, a prva na papinu inicijativu od Celestina V. 1294. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.