Prati nas

Vijesti

Voli Dražu

Gradonačelnik Beograda izbacuje Tita iz Kuće cvijeća, kaže: ‘Zatirao je Srbe’

Nakon smrti 2013. godine na istoj je lokaciji pokopana i Jovanka Broz, Titova supruga, no gradonačelnik nije naveo planira li i nju u istom paketu vratiti u rodnu Hrvatsku.

Objavljeno

|

Je li Tito bio zločinac?
Josip Broz Tito u Titogradu 1959. godine (screenshot: Youtube)

“Pokrenut ću inicijativu da se Kuća cvijeća jednom zauvijek ukine i da se Josip Broz vrati u Kumrovec odakle je potekao”, izjavio je to gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić u emisiji “Info jutro” na TV Informer. Riječ je o političaru koji se prije par godina pridružio Vučićevim naprednjacima, a prethodno je bio član Demokratske stranke. 

Šapić Titovo počivalište namjerava pretvoriti, kaže, u mjesto počivanja srbijanskih velikana, svojevrsni muzej srbijanske povijesti. Među velikanima je, smatra Šapić, i četnički zločinac Draža Mihajlović.

“Kada spomenem ime Dragoljuba Mihailovića, jednog od najodlikovanijih naših oficira, koji je branio Srbiju u Balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu od Austrougara, a u Drugom svjetskom ratu protiv nacista, skoče mi na glavu Titovi Jugoslaveni”, objasnio je gradonačelnik nastavljajući da je Mihajlović branio Srbiju i od Tita kojeg pak naziva austrougarskim kaplarom koji je pucao po Srbima.

“I dan danas, on tu počiva, bez obzira na sve zlo koje je nanio srpskom narodu, ubijajući ga u Prvom svjetskom ratu, a onda preko 35 godina, zatirući mu sjeme na svaki mogući način, nacionalno, politički, sociološki i kulturološki”, elaborira Šapić svoje viđenje povijesti.

Kuća cvijeća izgrađena je 1975. godine prema projektu arhitekta Stjepana Kralja i prvobitna namjena objekta je bila zimski vrt i ured tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Nakon njegove smrti 1980. godine, a prema njegovoj osobnoj želji, u centralnom dijelu je uređen njegov grob.

Osim grobova Josipa i Jovanke Broz u zgradi se nalazi i komemorativni muzej u sjećanje na život Josipa Broza Tita.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.