Prati nas

Vijesti

Nova formula

Iduće usklađivanje mirovina ide po novom modelu, najavio Gabričević

Hrvatska stranka umirovljenika ušla je u Sabor na koalicijskoj listi HDZ-a. Predsjednik te stranke Veselko Gabričević komentirao je za N1 što će to značiti za umirovljenike.

Objavljeno

|

Koliko iznosi usklađivanje mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

“Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) je jedina parlamentarna umirovljenička stranka. To će puno značiti za umirovljenike”, kazao je Veselko Gabričević u programu N1 televizije, dan nakon što je potvrdio da će njegova stranka ostati lojalan koalicijski partner HDZ-u.

O podijeljenim umirovljenicima i neuspjehu ujedinjavanja umirovljeničkih stranaka dodaje: “Proliveno mlijeko je teško vratiti u istu bocu iz koje je izašlo. Mi smo otvoreni za razgovore s tim ljudima, bilo je pokušaja, ali kada stavite na stol sve s čime raspolažete, pregovori zapnu.”

Što će se dogoditi s mirovinama, uspije li Andrej Plenković (HDZ) sastaviti vladu? Mirovine nemaju ideologiju, kaže Gabričević. “S premijerom Andrejom Plenkovićem smo razgovarali, preko resornog Ministarstva radili smo na obiteljskim mirovinama.”

Oglas

“Razgovarali smo i o 13. mirovini i da bi to bio godišnji dodatak za sve umirovljenike u Hrvatskoj, razgovarali smo i o formuli promjene usklađivanja mirovine koja bi od 1. srpnja ove godine bila 85:15. Nadam se da će ova koalicija sastaviti većinu kako bi se to provelo”, objasnio je.

Kako se do sada usklađivala mirovina?

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.