Prati nas

Vijesti

Redovno i izvanredno

Kad će povećanje mirovina u Srbiji?

Na pitanje može li se tim izvanrednim usklađenjima nadomjestiti dug države prema umirovljenicima koji je nastao u godinama kada su mirovine bile zamrznute zbog gospodarske krize, Grabundžija kaže da ne može.

Objavljeno

|

Kako pomoći umirovljenicima u selima bez bankomata?
ilustracija: S. Bura/mj

Ostvare li se nedavne najave srbijanskog ministra financija Siniše Malog, umirovljenicima bi se već treću godinu zaredom mirovina povećavala dva puta godišnje; što redovito, što izvanredno.

Iako do tada ima još vremena, najstariji navikli na ovakav ritam vjeruju da će se praksa nastaviti i ove godine, čime bi se njihova primanja u nešto većem postotku približila plaćama, javlja Blic.

Uz to, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas kako građani Srbije ne trebaju brinuti kada su u pitanju plaće i mirovine. Ističe, ne samo da će biti redovne, već se razmišlja o njihovom povećanju kada za to dođe vrijeme krajem godine.

“U zadnje dvije godine mirovine su povećane za 56 posto. Očekujem da se novo povećanje može planirati za razdoblje od kolovoza do listopada. U razgovoru s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bilo je riječi o mogućem povećanju mirovina”, rekao je Mali.

Andreja Savić, predsjednik Saveza umirovljenika Srbije, pozdravlja najave o mogućem povećanju mirovina do kraja godine i dodaje da je to potvrda kontinuiteta državne politike brige o starima, što je vidljivo u posljednje dvije godine.

“Sve što je u međuvremenu učinjeno na poboljšanju švicarske formule i naknada za ovu populaciju potvrda je da se država prema umirovljenicima odnosi na dostojanstven način. U svakom slučaju treba pričekati novi saziv Vlade i nakon toga nastaviti socijalni dijalog s nadležnim ministarstvima u kojem će biti predstavnici Saveza umirovljenika Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Sindikat umirovljenika Nezavisnost, budući da su ti sastanci u posljednje dvije godine dali rezultate”, kaže Savić.

Ono na čemu će se raditi ubuduće je da mirovine u većoj mjeri prate rast plaća i da udio mirovina u prosječnoj plaći ne pada ispod 50 posto. Prema statistici Fonda PIO za siječanj, ove godine udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći za sve kategorije umirovljenika iznosi 41,9 posto.

Miloš Grabundžija, predsjednik Sindikata umirovljenika Nezavisnost, za Blic kaže da treba pričekati i vidjeti kakva će biti situacija s proračunom idućih mjeseci te da, ako su već znatno porasle plaće cijelom javnom sektoru, treba povećati i mirovine.

Na pitanje može li se tim izvanrednim usklađenjima nadomjestiti dug države prema umirovljenicima koji je nastao u godinama kada su mirovine bile zamrznute zbog gospodarske krize, Grabundžija kaže da ne može, jer je riječ o ogromnom novcu od oko 117 milijardi dinara. Za mirovine se mjesečno izdvaja oko 75 milijardi kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.