Prati nas

Povjerljivo

teška sudbina

Marija (74): ‘Kćeri su me na prevaru strpale u dom i još mi otuđile stvari’

Svu je bol umirovljenica Marija uspjela opisati u samo nekoliko rečenica, a mogla bi, naglasila je, o svojoj nesreći napisati roman. Kćeri su te koje su joj prouzročile toliku traumu, da više ne vidi niti jedan sretan dan pred sobom.

Objavljeno

|

Gospođa Marija, na pragu sedamdesete, izgubila je slobodu odlučivanja zbog kćeri. Protiv njezine volje, dale su je u dom, uzimajući joj dostojanstvo i imovinu. Otkriva bolnu istinu o lažima i zanemarivanju te poziva na važnost brige o sebi.
ilustracija: S. Bura/mj

Kćeri gospođe Marije oduzele su majci slobodu odlučivanja i time joj uzele i dostojanstvo i vlastito ‘ja’. Na pragu sedamdesete s njihove je strane doživjela je prve šokove koji su bili okidač za bolesti, a kulminiralo je prije dvije godine kad su je protiv njezine volje dale u starački dom.

“Imam 74 godine i nikad se u životu nisam bojala starosti, imala sam sasvim zdrav pogled na starenje. Uopće nisam bila opterećena svojim godinama, sve do prije pet godina kad su kćeri uzele sebi za pravo voditi brigu o meni. Tada je sve krenulo ukrivo”, piše nam u uvodu.

Nadala se ljepšoj starosti

Kako su joj kćeri oduzimale slobodu, tako je ona bivala sve bolesnija. “Na kraju su me, prije dvije godine, strpale u jedan privatni dom. Bilo je to bez mog pristanka i ja sam u tom domu doživjela tešku moždanu traumu”, povjerava nam u pismu ova nesretna umirovljenica.

Za vrijeme majčine nemoći, tvrdi ona, kćeri su se okoristile njezinom imovinom. “Iz stana su mi otuđile gomilu stvari koje ja ne bih dala dirati da sam mogla spriječiti. Ni u snu nisam mogla očekivati da ću tako nešto doživjeti od vlastite obitelji”, napisala je gospođa Marija.

Laž je razorna

Boli je iznad svega što nije ni slutila da su joj cijelo vrijeme kćeri lagale. Dala im se bezuvjetno dok ih nije podigla, nije, piše nam, ni izdaleka marila za sebe koliko je brinula za njih.

“O svojoj bih nesreći mogla napisati cijeli roman, ali nema smisla. Mogu vam jedino priznati da mi je iskreno žao što sve te godine svog života, koje sam posvetila njima, nisam više vodila brigu o sebi i mislila na sebe. Zato svakome želim reći da si bude važan, jer zapostavljanje sebe zbog drugih nije dobro. Pogledajte samo što se meni dogodilo”, zaključila je svoje pismo naša čitateljica Marija.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.