Prati nas

Povjerljivo

Sukob ukusa

Nesretna snaha: ‘Doselila se svekrva, dovukla je svoj namještaj. Što da radim?’

Zbog useljenja svekrve, snahi su propali snovi o renoviranju kuće. Mogu li dvije žene posve različitih estetika i ukusa pronaći zajednički jezik?

Objavljeno

|

SNAHA se bori s useljenjem svekrve koja mijenja planove renovacije. Savjetnica ističe važnost kompromisa, ali potiče razmatranje alternativnog smještaja za svekrvu radi harmonije u kući.
ilustracija: mj/mojevrijeme

Iako neki tvrde da je višegeneracijski suživot pod istim krovom stvar prošlosti, ponekad nas životne okolnosti prisile na ustupke. Posebno su teške situacije u kojima se roditelji useljavaju djeci, a djeca nenavikla na dijeljenje životnog prostora, ma kako on bio velik, u svemu vide nerješivi problem i frustraciju.

Situacije je teža ako se radi o svekrvi čiji se životni stil i ukus ne podudara sa snahinim. Upravo se na to savjetnici Abigail Van Buren, čije savjete prenose magazini diljem svijeta, požalila jedna snaha.

“Suprug i ja smo u braku već 15 godina. Prije nego smo se vjenčali, kupila sam kuću. Suprug se uselio mjesec dana nakon vjenčanja i napravio je mnoga poboljšanja u toj kući. Sad smo u procesu dodatnih renoviranja”, piše čitateljica.

No idilu joj je, priznaje, pokvarila svekrva koja se uselila prije dva mjeseca. “Prije nego je došla, planirali smo preurediti prizemlje u kojem se nalazi dnevni boravak i spavaća soba. Taj prostor smo kanili preurediti u spavaću sobu i prostor koji vodi ka bazenu. Ali ona želi dovući svoj namještaj kako bi u taj prostor smjestila svoju rodbinu i prijatelje kad joj dođu u posjetu”, navodi snaha.

Suprug joj kaže da bi trebala pustiti 77-godišnju ženu da uredi taj prostor po svojoj volji. “Kaže mi da joj, ako želim, može reći da nije dobrodošla i pronaći negdje drugdje stan za nju. Do sada sam uvijek popuštala, ali on ne vidi gdje je problem”, navodi nesretna snaha. “Trebam li dopustiti nekome da dođe u moju kuću i preuredi je na način kako ja to ne želim? Jesam li sebična?” pita na kraju.

Odgovor je vrlo kratak

“Da razjasnimo: Vaša svekrva je u prizemlju dok ste vi i vaš suprug na katu vaše kuće? Ako svekrva želi urediti svoju spavaću sobu i prostoriju u kojoj će primati svoje goste, to neće biti odraz vašeg ukusa? Iskreno, ne bi ni trebao biti. To je razumljivo samo po sebi”, odgovorila je kolumnistica.

“Ono što ja vidim jest da vi, zapravo, ne želite svekrvu pod svojim krovom. Budući da vaš suprug ne može ili ne želi istražiti razumne stambene alternative za svoju majku, zadatak pronalaženja prikladnog smještaja je na vama”, kratko je zaključila Abby. Potez je, dakako, na snahi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.