Prati nas

Vijesti

Ništa bez medija

Zvonimir je mirovinu čekao 14 godina: ‘Bez sina bih bio gladan!’

Nakon borbe koja je trajala 14 godina napokon je izborio pravdu. Stiglo mu je rješenje, i to s punim stažem i priznatim zaostacima otkad je predao zahtjev.

Objavljeno

|

Zvonimir Rusjan mirovinu je čekao punih 14 godina.
Zvonimir Rusjan (scr: Nova TV)

Zvonimir Rusjan uredno je predao svu dokumentaciju, radnu knjižicu i sve što je bilo potrebno da ode u mirovinu. Na nju je čekao 14 godina. Pobjedu protiv inertnog sustava dobio je nakon emitiranja njegove priče u Provjerenom Nove TV.

Zavod za mirovinsko osiguranje njegovu je dokumentaciju zagubio i nije ju mogao pronaći. Nizale su se odbijenice, žalbe, upravni postupci trajali su unedogled. Bio je uvjeren da isplatu mirovine na koju ima pravo neće doživjeti. Zahtjev za mirovinu predao je 2010. godine Zavodu za mirovinsko osiguranje u Karlovcu.

U zakonu stoji rok od 30 dana za rješavanje zahtjeva za one s urednim papirima. No sve što im je predao izgubilo se u bespućima Zavoda. Zvonimir nije jedini koji je godinama čekao na svoje pravo, u Sindikatu umirovljenika Hrvatske upozorili su tada da im se neprestano obraćaju ljudi koji čekaju rješenja ili imaju privremena rješenja svojih mirovina.

Oglas

“Kada su radne knjižice u pitanju, kojih sada nemamo, ali u prijašnje vrijeme, HZMO je inzistirao na originalnoj radnoj knjižici. Nisu prihvaćali niti ovjerene kopije, ovjerene preslike knjižica, inzistirali su da im predate izvorne knjižice i onda vam izvornik izgube”, kazala je Štefica Salaj iz Sindikata umirovljenika Hrvatske za Novu TV. Situacija je to koja podnositelja zahtjeva tjera da hodočasti od šaltera do šaltera.

Skoro je postao socijalni slučaj

Rusjan je imao je 66 godina kada je podnio zahtjev, a sada ima 82. Sam, za svoju mirovinu, nije se mogao izboriti, ali je zato imao pomoć sina. Da nije bilo njega, tvrdi, završio bi kao socijalni slučaj. “Išao bih u pučku kuhinju. Ako bi me primili”, na rubu suza rekao je Rusjan za Provjereno.

I nakon deset godina natezanja dogodilo se čudo – službenici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pronašli su dokumente i utvrdili da Zvonimir Rusjan ima pravo na mirovinu! No u rješenju stoji kako mu se priznaje mirovina od 1. siječnja 2021. godine.

Sve ove godine ranije koje je čekao nitko nije uzeo u obzir. Rusjani ulažu žalbu, a 2023. godine Zavod za mirovinsko osiguranje u Zagrebu poništava rješenje Područne službe Karlovac te se predmet vraća u Zagreb radi donošenja novog rješenja, čime je sve vraćeno na početak.

Nakon borbe koja je trajala 14 godina napokon je izborio pravdu. Stiglo mu je rješenje, i to s punim stažem i priznatim zaostacima otkad je predao zahtjev.

Bez kamata, bez kazne za odgovorne

“Normalno da sam zadovoljan, ali, čujte, to vam nekako gorko dođe, pa ne kradem ja nekome nešto. Nisam ja nekome nešto ukrao, nisam odnio. Pošteno radite svoj životni vijek, odete u mirovinu i oni vam ukradu penziju. Molim vas lijepo, kako bi se čovjek osjećao, to je nevjerojatno”, kazao je Rusjan. Naučio je što znači nemoć. “Vi ste za njih broj, ACPNŠ i gotovo”, kaže.

“S tim da nema zateznih kamata jer država se ogradila da oni ne plaćaju zatezne kamate. Znači, ako sam ja dužan državi, moram platiti sve sa zateznim kamatama, ali ako su oni meni nešto dužni, onda nema zateznih kamata”, rekao je sin Robert Rusjan.

Dakle, nitko neće odgovarati što je ova situacija uopće nastala, a nitko neće ni snositi štetu osim ako ih ne tuži, već će dobiti samo ono što mu je ionako trebalo pripasti već te 2010. godine kada je podnio zahtjev za mirovinu. 14 godina borbe za 271 euro mjesečno.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.