Prati nas

Vijesti

Metropola

Od 1. lipnja besplatan tramvaj za zagrebačke umirovljenike, ovo je procedura

Takva je situacija u Lisabonu, takvu mjeru imaju i u Madridu, Ljubljani, Pragu, Budimpešti, kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Objavljeno

|

Besplatna karta za tramvaj za umirovljenike
foto: Anthony Rosset/Unsplash

S prvim danom lipnja građani s prebivalištem u Zagrebu koji imaju 65 i više godina imat će pravo na besplatan javni prijevoz, priopćili su iz Grada.

S obzirom na to da se radi o gotovo 160.000 Zagrepčana i Zagrepčanki koji ostvaruju ovo pravo, ZET je omogućio prijelazno razdoblje u kojem je besplatno korištenje prijevozne usluge moguće uz predočenje važeće osobne iskaznice na kojoj je vidljivo prebivalište u Gradu Zagrebu te da su korisnici navršili 65 godina.

Prijelazno razdoblje vrijedi od 1. lipnja do 30. rujna 2024. godine. Do zadnjeg dana rujna Zagrepčanke i Zagrepčani koji i dalje namjeravaju koristiti ovu besplatnu uslugu moraju preuzeti besplatan godišnji kupon koji će vrijediti 12 mjeseci. Osobe stare 65 i više godina kupon mogu preuzeti na prodajnim mjestima ZET-a.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio kako se ovime olakšava mobilnost starijim osobama i smanjuju im se troškovi života. “To su napravili već mnogi drugi europski glavni gradovi. Takva je situacija u Lisabonu, takvu mjeru imaju i u Madridu, Ljubljani, Pragu, Budimpešti. I tim europskim gradovima priključit će se i grad Zagreb”, istaknuo je Tomašević.

“U mom mandatu je kupljeno 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, trenutno su u postupku javnog natječaja za nabavu rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravamo kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije.”

“Nakon više od 20 godina, ove godine kreće izgradnja novih dionica tramvajskih pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj ulici. Također, od svibnja ove godine, vožnja sljemenskom žičarom bit će besplatna za Zagrepčane i Zagrepčanke”, kazao je najavljujući ovu uslugu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.