Prati nas

Vijesti

Karijere

Rad u mirovini: U susjedstvu rade čak i 95-godišnjaci

U prošloj godini Fond MIO RS evidentirao je 8.053 umirovljenika koji su zaposleni u građevinarstvu, prometu, prehrambenoj industriji i slično.

Objavljeno

|

Najstariji zaposleni umirovljenik u Republici Srpskoj ima čak 95 godina.
ilustracija: S. Bura/mj

Posljednjih nekoliko godina sve je više umirovljenika koji, umjesto da nakon godina rada uživaju u mirovini, nastavljaju raditi. U Republici Srpskoj iz godine u godinu raste broj zaposlenih umirovljenika, pa ih je sada, prema evidencijama, više od 8 tisuća.

Iako je radni vijek proveo kao kulturni radnik i na više rukovodećih pozicija, za Milana Radića iz Bijeljine odlazak u mirovinu nije značio i prestanak rada. Rad u kulturi zamijenio je poslovima vozača i radnika u proizvodnji, javlja BHRT.

“U mirovini sam već petu godinu, znate i sami da su prosvjeta, kultura i zdravstvo na nižim plaćama, tako da moja mirovina nije mogla zadovoljiti moje potrebe, a ujedno, htio sam raditi, da popunim financije. I žena radi povremeno, nema stalni posao, kasnije sam dobio djecu, oni su studenti”, kaže Radić.

Oglas

Prema podacima Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, broj umirovljenika koji nastavljaju raditi i nakon ostvarenog prava na mirovinu iz godine u godinu raste. U prošloj godini Fond MIO RS evidentirao je 8.053 osiguranika/korisnika koji su zaposleni u građevinarstvu, prometu, prehrambenoj industriji i slično. Kao glavni razlog navode niske mirovine. Građani, kažu da teško žive.

Osiguranici koji su u Republici Srpskoj ostvarili 15 godina staža od početka godina primaju mirovinu od 300 maraka (153 eura), dok je s druge strane iznos najviše mirovine 3.288 maraka (1.650 eura).

“To je u rasponu od 300 do 601 marke. Oni koji imaju do 15 godina staža – oni primaju mirovinu u visini od 50 posto prosječne mirovine i takvih je oko 16.000, od 15 do 20 godina ima negdje oko 6.500 do 7.000 i taj iznos je 60 posto od prosječne mirovine isplaćene u prosincu prošle godine, a od 20 do 30 godina je oko 8.000 umirovljenika, kaže direktor Fonda MIO Republike Srpske Mladen Milić.

Da građani u Republici Srpskoj uvelike rade i aktivni su i u trećoj životnoj dobi, potvrđuje i podatak da najstariji zaposleni umirovljenik u Republici Srpskoj ima čak 95 godina.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.