Prati nas

Povjerljivo

Nemir u kući

Senka: ‘Svekrva mi ulazi u sobu i okrada me, ako zaključam obije vrata’

U tinejdžerskih godinama je, piše nam gospođa Senka, za sebe mislila da je ružna i nezgodna, pa se ‘zalijepila’ za prvog dečka koji je obraćao pozornost na nju, iako joj nije odgovarao po karakteru. No, tek kad se udala, počeo je pravi pakao.

Objavljeno

|

Senka dijeli svoju borbu s toksičnom obitelji, suočavajući se s lenjošću svekrve i drugih članova kućanstva. Njen suprug je preopterećen brinući se za sve.
ilustracija: S. Bura/mj

Od prvog dana ljubavna veza između naše čitateljice Senke i njezinog supruga, piše nam ona, nije bila “kako treba”.

“Dok smo moj današnji suprug i ja još bili cura i dečko, svašta sam trpjela. Ostavljao me više puta. Zbog manjka samopouzdanja, sve sam mu oprostila i pristala se za njega udati kad sam imala 27 godina. Tada je krenuo moj pakao”, doznajemo iz uvoda pisma.

Nije bila neuka, kaže, završila je fakultet i zaposlila se kao nastavnica u školi. “Najveći problem nastao je kad sam nakon udaje pristala živjeti u kući sa svekrvom. Ona je zdrava, mlada, odnosno ima tek 55 godina. Sestra mog supruga ima 30 godina i također živi s nama u kući. Nažalost, samo leži, surfa po mobitelu i ne želi apsolutno ništa raditi. Od prvog dana ja sam u toj kući sluškinja, perem, kuham, čistim sve i za svima”, opisuje nadalje.   

Svi u kući dokoličare

Svekrva, doznajemo zatim, ima još jednog sina od 35 godina, koji se oženio prije tri godine. On i njegova žena također žive pod istim krovom i nezaposleni su.

“Kuća nije samo od svekrve već ju je pokojni otac mog supruga ostavio svima u jednakim omjerima. Baš kao i njezina kći, i svekrva svaki dan samo sjedi ili leži i gleda TV, dežura pored prozora i prati sve i svakoga. Ne želi ništa raditi jer i po suprugu prima dio obiteljske mirovine. Njezina lijenost ide tako daleko da si ni vrt ne posadi”, napominje snaha Senka.

“Sad zamislite kako je meni, ljeti sam imala vrt o kojem sam brinula, s posla sam dolazila na posao jer me doma sve čekalo. I još svekrva bez zadrške galami ako nešto ne kupim. Po selu me trača, ogovara. Ponižava me gdje god i kako god stigne. Zato je donedavno hvalila drugu snahu, koja poput njezine kćeri, cijele dane samo leži u sobi”, očajna je naša čitateljica.

Nasilno joj ulazi u sobu

Kako napominje, dok ona svima šuti i sve radi, druga snaha u kući drzne se svekrvu prozivati zašto neće ništa raditi. Potpuno su nesuvisle prilike u kući – od četiri zdrave žene i dvoje muškaraca u kući, samo gospođa Senka i njezin suprug rade.  

“Svi su zdravi, a nitko neće raditi. Moj je suprug podigao kredit da ih sve prehrani i kupi drva za zimu. Što da vam kaže, kad sebe pamtim kao vedru osobu, a sada sam sušta suprotnost.”

“Primijetila sam da sada da svekrva ipak više ne hvali toliko drugu snahu. Sada i meni i njoj ulazi u sobe i krade nam stvari. Svoju sobu strogo zaključava, a kad mi zaključamo svoje, obija nam vrata. Ta žena je spremna na sve. To su takvi ljudi, valjda se takvi rode, bezobrazni i nema im pomoći. Nadam se samo da će je sustići Božja kazna”, zaključila je svoje pismo gospođa Senka.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.