Prati nas

Povjerljivo

Brak bez ljubavi

Tina: ‘Tek kad sam počela raditi od kuće shvatila sam da mrzim muža’

Mnogi nam čitatelji nezadovoljni privatnom situaciju kažu da žive – polubrak. Kad nam se krenula povjeravati, upravo je taj izraz za opis svog braka upotrijebila i naša 55-godišnja sugovornica Tina, koja je izraz dodatno pojasnila riječima: To vam je suživot bez ljubavi i to je ono što živim, ali i preispitujem.

Objavljeno

|

Tina, 55-godišnjakinja, suočava se s menopauzom i stresom rada od kuće. Suprug je nezainteresiran, pretpostavljajući da je kućanskih poslova. Osjeća se zanemareno i neshvaćeno, što pogoršava njenu nelagodu. Želi više ljubavi i podrške, ali komunikacija s suprugom je teška.
ilustracija: S. Bura/mj

Preispitivanje je, priča nam 55-godišnja Tina, počelo kad je počela raditi od kuće, a to se poklopilo i s ulaskom u menopauzu. Tada su je uz poslovni stres i nezadovoljstvo kod kuće, snašle i fizičke boljke.

“S pedeset godina osjećala sam se još uvijek mladom, gubitak menstruacije bio je šok na koji nisam bila spremna. Loše sam spavala, živci su mi bili sve tanji. I najmanja napetost na mene je djelovala kao golem pritisak”, govori nam.

Raditi od kuće ostala je nakon pandemije. “To je bilo dobro s jedne strane, mogla sam si bolje organizirati život, ali na žalost, sve što sam si time napravila je da sam preuzela više kućanskih obaveza i prestala se družiti s velikim krugom ljudi”, napominje.

To je to njezin suprug, kaže, bezdušno iskoristio. “Počeo se ponašati kao da sam ja isključivo domaćica jer sam doma, iako sam zarobljena uz računalo i po devet, deset sati, jer mi se obim posla nije smanjio. No, ipak tijekom radnog vremena uspijem izvjesiti rublje, skuhati varivo, ali tu je zamka. Umjesto šetnje, nakon posla samo nastavim s kućanskim obvezama. A on se oko šest navečer bezbrižno doveze s posla, pojede, legne, surfa, gleda TV unedogled”, kaže nam.

Stranci u braku

Prije nije primjećivala da su postali stranci koji vode suživot bez imalo ljubavi.  “Sin se osamostalio, kći završava fakultet, ima dečka i rijetko je kod kuće. Sve se lošije osjećam, uskoro ćemo ostati sami, a dva smo stranca u nekakvom polubraku.”

“Njemu je sve divno i krasno, ali samo dok ja ništa ne izvolijevam, ne prigovaram, ne tražim. Čim ukažem na nešto, ili zamolim da se makne s ekrana, postaje mi neprijatelj. Samo mi odbrusi: Ja tebi ne prigovaram. A ja se sada pitam je li ovo sve skupa normalno”, pita se dok razgovaramo.

Dobra dok šuti

“On zna da ja ne trpim nered i prljavštinu i da ću sve odraditi. Živimo u maloj kući u nizu s vrtom, ali ne mogu ignorirati i praviti se da ne treba ništa ni vani i unutra. Uostalom, kakav je to život, ako nikad ne treba ništa?” govori uznemireno.

“Jeste li razgovarali sa suprugom o svemu što vas muči?”, upitam moju sugovornicu. “Ne jednom, nego sto puta. On ne vidi problem, i još mi to kaže tonom koji me potpuno izbaci iz takta, to je ton koji me pravi ludom. Mrzim ga u tim trenucima, doslovno, i to je sve češće otkad radim od kuće. Više ne znam što napraviti, ne znam mogu li izdržati ovako dalje, ovaj polubrak u kojem je sve dobro samo kad šutim”, kaže.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.