Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Tko ima pravo na nacionalnu mirovinu? Počinje isplata za ožujak

Zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Objavljeno

|

Kada stiže predizborni dodatak?
foto: Peggy_Marco/Pixabay

U ponedjeljak 15. travnja 2024. počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za ožujak 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, javio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Takozvanu nacionalnu mirovinu dobit će 14. 220 korisnika (78,14 posto žena i 21,76 posto muškaraca), za što je osigurano 2.074.420,00 eura iz Državnog proračuna.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti.

Oglas

Koji dodatne uvjete treba ostvariti?

Drugi uvjeti su: da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 eura) te da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi.

Uz to, uvjet je da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja (osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora).

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Koliko iznosi nacionalna mirovina?

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe (NN 156/23), nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150,00 eura.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.