Prati nas

Povjerljivo

Životna borba

‘Trčao je za svakom suknjom, a meni nije dao raditi, niti mi je dao dinar’

Svega 266 eura primanja na ime mirovine mjesečno dospijeva na račun naše čitateljice, čiju anonimnost želimo zaštiti. Ona nam je povjerila da ima samo 22 godine staža, a zašto je tome tako, otkrila je objasnivši da je bila žrtva pasivne agresije, uz ‘povremene šamare’, koje je primala od bivšeg supruga.

Objavljeno

|

Životna priča žene s 22 godine staža: suočena s izazovima majčinstva i nasilja, krenula je u poduzetništvo. Nakon 20 godina trpljenja i osam operacija, mirovina od 266 eura nije dovoljna za dostojan život.
ilustracija: S. Bura/mj

“Da vam otkrijem zašto imam samo 22 godine staža? Zato, jer sam imala dvoje djece, a nije bilo vrtića u blizini. Ni suprug mi nije dao ići raditi jer je njemu svako jutro trebalo pripremiti doručak i dok je on jeo, ja sam mu morala ulaštiti cipele.”

“Nikada, ali baš nikada u 20 godina, nije mi dao plaću, čak nisam ni znala kolika su mu primanja. Ostavio bi mi ujutro 10 dinara doslovno za kruh i mlijeko. Ponekad bi u žurbi i to zaboravio. Imala sam vrt i to nas je prehranilo, vodila sam domaćinstvo i odgajala djecu.”

“On je trčao za svakom suknjom, a kad bih mu nešto prigovorila, e onda mi je rekao da on samo mene voli, a sve njih samo zafrkava. Ako bih na to rekla još nešto, doletio bi i šamar.”

Oglas

Dvadeset godina trpljenja

“Nakon dvadeset godina, sin je bio taj koji me pitao do kada ću to još trpjeti. Suprug za razvod nije htio na čuti. Kad je zbog svojih laži i kriminala završio u zatvoru, podnijela sam zahtjev za razvod. Onda sam podigla kredit i otvorila obrt te uložila u razvoj male privrede”, napisala je iskreno.

“Plaćala sam sve propisane obveze i za bivše je države bilo milina raditi. Kvartalno sam plaćala paušalni porez. A onda – ne mogu vam ni opisati kakva su sve plaćanja izmislili u novoj državi. Svaku sitnicu sam morala upisati. Naposljetku sam otišla u mirovinu s 22 godine staža. Sada mi mirovina iznosi 266 eura”, rekla je i potom opisala kako se muči ne bi li preživjela.

Život nakon osam operacija

“Prošla sam osam operacija i imam oštećenu kralježnicu. U ovakvom stanju sjedim u vrtu na maloj stolici i jednom rukom kopam da bih mogla imati salate, mladog luka i ostalog povrća. To je nama naša vlada dala.”

“Da nam daju barem po 20 eura za svaku godinu rada, kao što su to obećavale neke stranke. Kad nam usklađuju mirovine, bolje bi bilo da nam daju 200 eura nego postotak s kojim najbolje prođu oni s povlaštenim mirovinama”, objasnila je svoju nezavidnu situaciju naša vjerna i aktivna čitateljica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.