Prati nas

Vijesti

Nasilje

Umirovljenica Vesna suzavcem napala policajce, dvojica su stradala

Nemalo je ova zagrebačka umirovljenica iznenadila policajce kada im je, umjesto osobne iskaznice, izručila suzavac u oči.

Objavljeno

|

Sukob u dvorištu: Vesna (69) napala policajce suzavcem. Presuda: 8 mjeseci uvjetno, 100 eura troškova. Suzavac sadrži kapsaicin, uzrokuje privremenu sljepoću i nelagodu. Uobičajen u samoobrani i policijskim operacijama. Dostupan u Hrvatskoj od 15 eura.
ilustracija: S. Bura/mj

Prema presudi donesenoj ovih dana, nemili događaj dogodio se u listopadu prošle godine oko 9.20 sati u dvorištu obiteljske kuće u Zagrebu. Policajci su tamo stigli na poziv gospođe M. koja je rekla da je susjeda Vesna (69) napada, prenosi portal Danica.hr.

Na poprište sukoba stigla su tri policajca koja su Vesni odmah pojasnila razloge dolaska te od nje zatražila osobnu iskaznicu. Gospođa Vesna je, stoji u presudi, otišla po osobnu iskaznicu, no nakon nekoliko trenutaka vratila se do policijskih službenika. Umjesto osobne, u ruci je imala suzavac u spreju.

U nakani da spriječi policijske službenike u obavljanju dužnosti poprskala ih je suzavcem u predjelu očiju. Uslijed toga su policijski službenici D. i K. zadobili crvenilo očiju, a nakon čega su svladali i priveli Vesnu u policijsku postaju.

Umirovljenica Vesna je time počinila kazneno djelo protiv javnog rada, prisilom prema službenoj osobi, naveo je sudac u presudi. Proglašena je krivom i osuđena na osam mjeseci uvjetnog zatvora plus plaćanje 100 eura troškova kaznenog postupka. Presuda je nepravomoćna. Vesna je dosad bila neosuđivana osoba.

Suzavac u spreju obično sadrži kapsaicin (supstancu koja daje ljutinu paprici) kao aktivni sastojak koji iritira oči uzrokujući osjećaj pečenja i boli, kao i sljepoću. Njegovi upalni učinci su privremeni. Također uzrokuje privremenu nelagodu i žarenje u plućima što dovodi do kratkog daha.

Najčešće ga koriste žene u samoobrani, no nije stran ni policijskim službenicima diljem svijeta u manjim operacijama i kontroliranju nereda. U Hrvatskoj se može nabaviti već po cijeni već od 15 eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.