Prati nas

Vijesti

Objavili rok

Umirovljenici FBiH izlaze na ceste, spriječiti ih može samo isplata dodatka

Povećanje od 1,55 posto izaziva opravdani revolt kod umirovljenika. Što se mene tiče, bolje da nisu ni dali ovu mizeriju, kaže Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH

Objavljeno

|

Povećanje od 1,55 posto izaziva opravdani revolt kod umirovljenika. Što se mene tiče, bolje da nisu dali ni ovu mizeriju.
ilustracija: S. Bura/mj

Dok su u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine rezanjem torte proslavljali prvu godinu rada, umirovljenici su na sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH izrazili ogorčenje zbog uvećanja travanjskih mirovina za, kako kažu, ponižavajućih 1,55 posto.

“Nikada nismo bili jedinstveniji. Povećanje od 1,55 posto izaziva opravdani revolt kod umirovljenika. Što se mene tiče, bolje da nisu dali ni ovu mizeriju”, kaže za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH. “Nama je jasno da u ovim zakonskim okvirima ne možemo postići puno. Zbog toga ćemo poduzeti konkretne poteze”, najavljuje.

“Uputit ćemo inicijativu Vladi FBiH za izmjenu pojedinih članaka Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju kako bismo do rujna dobili izvanredno povećanje. To je uoči lokalnih izbora, ne vjerujem da neće ispuniti naše zahtjeve”, navodi Trakić.

“Također, tražimo isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 102 eura (200 KM) za korisnike čije su mirovine do 510 eura (1.000 KM), a 51 euro (100 KM) za umirovljenike s primanjima većim od 510 eura (1.000 KM)”, ističe Trakić. Ako im se ne ispune zahtjevi, umirovljenici najavljuju oštru reakciju.

“Skupština Udruženja održat će se 15. svibnja i očekujem da će ovlastiti Upravni odbor za organiziranje masovnih prosvjeda, ako nam se ne ispune uvjeti do rujna”, zaključuje Trakić u razgovoru za Faktor.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.