Prati nas

Vijesti

Tržište rada

Umirovljenici su sve traženiji, zapošljavaju se na ovim poslovima

Koncem veljače ove godine bilo je 28.059 korisnika mirovina (starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih) koji rade do polovice radnog vremena i primaju mirovinu.

Objavljeno

|

Mirovina za rad za minimalac
ilustracija: S. Bura/mj

Otkako tržište rada u Hrvatskoj vapi za radnicima i otkad su prije pet godina olakšani uvjeti za rad umirovljenika, sve je više onih koji koriste mogućnost da radeći dodatno podebljaju svoje mirovine, javlja N1 televizija.

O velikoj potrebi poslodavaca (i) za umirovljenicima govori i to što je sve više oglasa u kojima se nude poslovi isključivo umirovljenicima. Primjerice, jedan trgovački lanac ovih dana putem oglasa traži upravo prodavače-umirovljenike na desetak lokacija u Zagrebu.

Drugi, pak, trgovački lanac također traži umirovljenike motivirajući ih sljedećim pozivom: “Ako voliš raditi s ljudima, srdačna si i vrijedna osoba koja želi iskustvo kupovine našim kupcima učiniti ugodnim i opuštenim, onda je ova pozicija za tebe.”

Oglas

Od 2017. čak 24.500 zaposlenih umirovljenika više

Prije dvije godine i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) pokrenuo je posebnu web-stranicu za zapošljavanje umirovljenika. Ondje se umirovljenicima trenutno nude 703 posla. Od toga najviše poslovi prodavača/prodavačice – 212, te čistača/čistačice – 137.

I specijalizirani portali za oglašavanje radnih mjesta poput MojPosao ili Posao.hr imaju izdvojene rubrike za poslove namijenjene umirovljenicima. Razne tvrtke, poput nekih zaštitarskih, na istaknutim mjestima na svojim mrežnim stranicama objavljuju da zapošljavaju umirovljenike.

Podaci objavljeni u statističkom biltenu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u ožujku, kažu da je koncem veljače ove godine bilo 28.059 korisnika mirovina (starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih) koji rade do polovice radnog vremena i primaju mirovinu.

Od toga su dvije trećine muškarci, njih 18.253, a trećina žene, njih 9.806. Usporedbe radi, lani u isto vrijeme bilo je oko pet tisuća zaposlenih umirovljenika manje nego sada, a od 2017. godine, kada ih je bilo 3472, broj umirovljenika zaposlenih na pola radnog vremena povećao se čak za 24,5 tisuće.

U trgovini ih radi 4.800, a u diplomaciji samo jedan

Najviše umirovljenika radi u trgovini na veliko i malo, njih 4.799, potom u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (3.806), prerađivačkoj industriji (3.773), u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (3.149) te u građevinarstvu (3.081).

Gledano s drugog kraja liste, mirovinska statistika bilježi da najmanje – jedan jedini umirovljenik – radi u djelatnosti izvanteritorijalnih organizacija i tijela, što podrazumijeva rad u diplomatskim ili konzularnim predstavništvima i misijama, piše N1.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.