Prati nas

Vijesti

28

Veće mirovine odmah! Ostalo je par dana za potpisivanje peticije

Vrijeme je da oni na vlasti koji nagrađuju suce povišicama u razini prosječne mirovine, konačno počnu misliti i na umirovljenike, od kojih svaki treći doslovno preživljava jer je siromašan.

Objavljeno

|

Peticija za veće mirovine
foto: SUH

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) 28. veljače 2024. pokrenuo je prikupljanje potpisa za peticiju “Veće mirovine odmah!”

U peticiji je osam zahtjeva SUH-a koje je dosadašnja Vlada odbijala prihvatiti, ili je najavila da će tek djelomično prihvatiti, poput uvođenja 13. godišnje naknade, ali se i dalje ne zna koliko će iznositi ta naknada. Nakon pet tjedana, odnosno do 4. travnja, prikupljeno je 28.000 potpisa, no potpisi će se skupljati još do sredine travnja, izvijestio je Glas umirovljenika.

Za usporedbu, 2015. godine SUH je također organizirao peticiju i prikupljao potpise za borbu protiv siromaštva starijih osoba, te je tada prikupljeno 26.000 potpisa, što je i tada pomoglo da se postignu pomaci u ostvarivanju prava umirovljenika.

Dakle, ova peticija je već sada premašila prethodnu, odnosno ima veći odaziv umirovljenika, iako ih je većina u stanju apatije i nepovjerenja. Nažalost, broj potpisa bio bi još puno veći da Matica umirovljenika u zadnji trenutak nije odustala od peticije.

Matica bojkotiralas, BUZ i HSU zabranjivali potpisivanje

Bilo je čak i slučajeva da su se SUH-u na početku akcije samoinicijativno javile i neke županijske organizacije Matice, obećavajući prikupljanje potpisa u 30-ak podružnica, da bi nam nakon mjesec dana javili “da su njihovi ljudi ipak odustali od potpisivanja peticije”.

Slično su se javljali umirovljenici iz Stranke umirovljenika i BUZ-a jer su im potpisivanje “zabranili” neki čelnici te stranke, a s juga Hrvatske kažu da im je to isto rekao HSU. Iako je većini umirovljenika u interesu da potpišu peticiju, neki drugi interesi su u ovom slučaju očito prevladali.

SUH je omogućio i online potpisivanje peticije, pa je na taj način do sada skupljeno 11.000 potpisa, a preostalih 17.000 su skupili SUH-ovi volonteri u mjestima i gradovima gdje SUH ima podružnice i udruge. To je dakako ograničavajući faktor prikupljanja potpisa, zbog čega je SUH putem svojih medijskih kanala pozvao i sve druge osobe da se jave i pomognu prikupljati potpise u svojim sredinama, no javilo nam se tek dvoje umirovljenika.

Prvi u prigovaranju, zadnji u akciji

Dapače, na tematskoj Facebook stranici SUH-a “Pokret protiv siromaštva starijih osoba” koju prati 23.700 umirovljenika, koji vrlo gorljivo traže svoja prava i veće mirovine, i mnogi često kritiziraju ne samo Vladu, već i sve s predznakom “umirovljenički”, od tih istih 23.700 nitko se nije javio da u svom mjestu ili gradu prikuplja potpise.

Pa tako i na posljednju objavu u kojem se pozivaju volonteri da na zagrebačkim tržnicama prikupljaju potpise tijekom travnja nije bilo nijednog dobrovoljca. Pred Uskrs, u petak i subotu 29. i 30. ožujka na Trgu bana Jelačića i Glavnom kolodvoru u Zagrebu SUH je organizirao dva štanda na kojima je prikupljao potpise.

Ne razlikuju udruge i stranke

Bilo je tu oduševljenih reakcija, pa do ignoriranja i prolaska pored štandova kao da ih to ne zanima. Bilo je i negativnih komentara, a svakako najzanimljiviji je onaj kad je jedna gospođa SUH zamijenila sa strankom HSU pa je volonterima očitala jezikovu juhu “da su prodali umirovljenike jer su u sprezi s HDZ-om”. Okrenula se i otišla, a da nije čula da je SUH udruga umirovljenika i nema veze s izborima.

Činjenica je da se peticija prikuplja u predizborno vrijeme, no razlog tomu je što su Vlada i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na čelu s ministrom Piletićem odugovlačili s konkretnim mjerama na SUH-ove zahtjeve, pa je tako ministar na Nacionalnom vijeću još krajem studenog 2023. obećao 13. godišnju naknadu i povoljniju formulu usklađivanja mirovina, no oglušili su se na SUH-ov zahtjev da to bude prije izbora.

S obzirom na očigledno ignoriranje uslijedila je ova peticija kao odgovor. Ali ne kako bi naštetila HDZ-u pred izbore, jer ruku na srce, ova Vlada je imala i dobrih elemenata prema umirovljenicima, čak više nego prijašnja Vlada Zorana Milanovića/Mrsića, no sve je to malo i nedovoljno da bi se bitnije popravio životni standard umirovljenika.

Stoga će se svi potpisi prikupljeni iz ove peticije odnijeti budućoj Vladi, koje god boje bila. Vrijeme je da oni na vlasti koji nagrađuju suce povišicama u razini prosječne mirovine, konačno počnu misliti i na umirovljenike, od kojih svaki treći doslovno preživljava jer je siromašan. (Igor Knežević, Glas umirovljenika)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.